avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Martor mincinos
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Martor mincinos

In procesul dintre mine si Asociatia de propietari Asociatia a adus ca martor pe administratorul blocului si acesta a mintit sub juramant, lucru pe care il pot dovedi.

Cum trebuie sa procedez: reclamatie la politie sau proces penal?
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 18:59, 11 Mai 2014
Formulati plangere pentru savarsirea infractiunii prev de art.273 al.1 c.pen.
Art. 273
Mărturia mincinoasă
(1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
............................................
Plangerea se depune la parchetul de pe langa judecatoria careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau la politie.
Carturarul a scris:
Asociatia a adus ca martor pe administratorul blocului si acesta a mintit sub juramant, lucru pe care il pot dovedi.

Sigur ca puteti face plangere la parchet si aceasta poate duce la suspendarea procesului civil. Dar daca tot spuneti ca puteti "dovedi", prezentati dovada judecatorului in procesul ce-l aveti acum pe rol. Asa marturia mincinoasa a administratorului se va intoarce impotriva lui si a asociatiei iar dumneavoastra puteti obtine o sentinta favorabila.
Da, cu siguranta ca ar trebui sa dovediti ca a mintit si in instanta civila daca aveti probe contrare.
Plangerea la politie nu cred ca va va ajuta prea mult si sfatul meu ar fi sa fortati la maxim in procesul civil si nu sa dati vrabia din mana pe cioara dupa gard...
Multumesc mult pentru sfaturi!

Procesul este in pronuntare pe fond si deja pregateam concluziile scrise ca sa pot depune dovezile la dosar.

Referitor la suspendare, va avea efect asupra sentintei de fond sau doar asupra procedurii ulterioare (apel si recurs)?

Si ar mai fi un aspect: conform Noului Cod Penal pot reclama fapta in termen de maxim trei luni de la momentul cand iau la cunostiinta de ea.
Cum declaratia martorului se afla la dosar si eu nu am acces la ea pana la motivarea sentintei teremenul se considera de la data sedintei cand s-a savarsit fapta sau de la momentul cand, avand acces la dosar, pot obtine o copie a declaratiei martorului?
Fara copie nu stiu daca la politie imi vor lua in considerare reclamatia.
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2014
Carturarul, utilizator
1.In privinta suspendarii, aceasta este facultativa, deci nu obligatorie si se poate dispune doar dupa ce va incepe urmarirea penala impotriva suspectului.
Cata vreme deja v-ati judecat la instanta de fond, este limpede ca nu intra in discutie o eventuala suspendare, iar mai departe veti vedea cum se vor derula lucrurile.
Art. 413 c.proc.civ.
Suspendarea facultativă
(1) Instanţa poate suspenda judecata:
........................
pct.2. când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevede altfel;
.........................

2.In privinta termenului, infractiunea de marturie mincinoasa nu face parte din categoria infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare prin plangerea prealabila a persoanei vatamate, prin urmare nu sunteti legat de termenul de 3 luni de la data comiterii faptei.

Alte discuții în legătură

Martor mincinos - cum actionez? hopeless1 hopeless1 as mai avea si eu o intrebare. de curand am avut un termen la un proces si s-au audiat niste martori partea adversa a adus doar un martor care a cam mintit ... (vezi toată discuția)
Martori mincinosi sabadussimona sabadussimona As dori sa stiu unde pot face sesizare impotriva martorilor mincinosi dintr-un proces civil,sau pot deschide actiune in Instanta pentru calomnie,deoarece mi-au ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu martorii acuzati de marturie mincinoasa aidu aidu Am depus plangere penala impotriva martorilor care au facut marturie mincinoasa in procesul civil. Am atasat ca dovada inregistrarea audio a sedintei de ... (vezi toată discuția)