avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Donatie din Crowdfunding
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Donatie din Crowdfunding

Nu stiu cate persoane cunosc conceptul de Crowdfunding, dar pe scurt: eu propun un proiect cu tricouri deosebite, persoane fizice doneaza bani pentru ca eu sa intreprind proiectul si in urma donatiilor eu le trimit niste recompense. Vreau sa propun un proiect in SUA pe indiegogo.com si ei mi-au zis sa ma interesez de taxe la cineva pe aici ca depinde de la tara la tara.
Am sunat la administratia financiara de sector si mi-a zis operatoarea ca nu au mai intalnit aceasta problema, deci nu stie ce sa-mi raspunda. Sa sun luni, poate afla mai multe. Adevarul este ca nici in legislatia UE nu am gasit mare lucru, fiind totul la inceput. Scrie ceva de spalare de bani, dar eu vreau doar sa pun o afacere pe picioare, sa
Nu mi s-a parut clar si am crezut ca ma poate ajuta cineva pe aici, ca pe link-ul de la UE nu e mare lucru cu privire la taxe:
[ link extern ]
Cred ca intra la capitolul pre-sales campaigns, dar nu stiu daca aceasta recompensa poate fi vazuta ca fiind un produs comercial pentru ca daca e asa vazuta nu mai poate fi numita donatie. UE o baga la donatii.
In cazul asta ar trebui sa fac proiectul pe o firma si asta implica altceva. Trebuie sa emit factura, la vama sunt alte costuri (uriase) si nu stiu care sunt taxele pentru donatii catre firme. Se aplica taxe?
Daca fac proiectul pe persoana fizica si in contul de paypal mi se transfera banii pentru a crea tricourile, cumpar materiale, le creez si apoi le trimit tricourile prin posta, platesc mult mai putin la vama. Si nu se platesc taxe pentru donatii.
In principiu daca un tricou costa 10 USD si donatorii dau mai putin de 10 USD ei nu primesc tricou, dar ajuta la dezvoltarea viitoarei afaceri. Banii ar fi donati in plus.
Daca trimit recompensele pe firma tip mostre, fara valoare declarata, o sa para ceva dubios daca sunt 100-200 de mostre trimise la persoane fizice.
De altfel nu stiu cate colete poti trimite lunar ca persoana fizica prin posta romana.
In principiu nu vreau sa am probleme cu legea, dar nimeni nu stie sa-mi spuna ce ar trebui sa fac.
Sper sa gasesc pe cineva care sa ma lumineze.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: clarax , utilizator 08:17, 28 Mai 2014
Termenii asociati discutiei sunt Crowdsourcing si Crowdfunding.
Crowdfunding-ul este în esență o strategie de marketing implementată fie înaintea fie în timpul producției unui produs cultural, social sau politic (acestea sunt cele mai abordate nișe, desigur că această tehnică poate fi adaptată și utilizată în orice domeniu).
În mare este vorba despre fundraising, dar o formă evoluată care tinde să elimine sistemul de donație și îl înlocuiește cu o metodologie de tip recompensă.
Cele expuse de Dvs. sunt relativ corecte.
In Romania, mai ales la ANAF, tot ce este nou si nu seamana cu se face curent, este fie amoral fie ilegal.
Dat fiind faptul ca solicitatim sprijinul financiar al unei colectivitati publice si nu faceti profit direct (ci doar prin plata muncii Dvs., reluati gandirea (planul de afaceri) in ipoteza unei asociatii non-profit sau a unei fundati.
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2014
legalmgm, utilizator
Nu cred ca toate proiectele sunt facute de catre fundatii sau ong-uri pentru ca eu vreau sa pun in viitor o afacere pe picioare, de aceea am si nevoie de ajutorul celor de pe site. In urma ajutorului lor trebuie sa le ofer o recompensa si aceasta va fi facuta cu produsul pe care vreau sa-l produc in viitor, de aici si pre-sales campaign(cum face referire UE). Dar dupa cum mi-a explicat la Anaf, pt pers. fizice, mi-au zis ca produsul devine produs comercial si nu se mai pune problema de donatie daca il trec pe o firma. Acest sistem este o modalitate de cercetare de piata, sa vad daca ma pot dezvolta pe aceasta ramura.
Sunt atat de confuza...
Nimic? Nada? Niente? Au vazut intrebarea peste 50 de oameni si tot nimic?
Daca oricum nimeni nu poate sa ma ajute o sa fac proiectul pe site pe pers. fizica, incasez donatia si fac produsele pe pers. juridica la care platesc taxe si cu asta basta.
Dar nu stiu cum intrebarea mea a ajuns pe meniul de ONG-uri, ca nu asta ma intereseaza. La o adica nu mai conteaza, ca de la taxe si impozite am ajuns la cafenea si apoi aici si tot nu m-a lamurit nimeni.
Multumesc de raspuns legalmgm.

O zi frumoasa.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
clarax, utilizator
Ca sumele primite sa poata fi considerate donatii, trebuie sa nu existe o contraprestatie materiala. Prin urmare puteti sa oferiti o "recompensa" donatorilor cu conditia ca valoarea ei sa fie simbolica raportat la valoarea donatiei. De exemplu daca cineva doneaza 1000 USD si ii dai un tricou sau o sapca e OK. Daca doneaza 100 USD si ii dai un pix sau o insigna ar trebui sa fie OK. Daca doneaza 10 USD si ii dai un tricou care valoreaza 5 USD nu mai este OK, va fi aproape sigur calificata actiunea ca un contract de schimb si impozitat "profitul" si risti si dosar de evaziune fiscala....
Si faptul ca platesc taxe si impozite din vanzarea produsului intra la evaziune fiscala? Daca donatia ar fi vazuta ca venit, venind de la o singura companie din exterior (site-ul), platesc 3% impozit pe profit pe ea ca pers. juridica si apoi cand fac produsul si il dau donatorilor ma mai impoziteaza o data 3% pe profit din aceeasi suma, pentru ca eu facturez fiecarui om in parte, nu site-ului de la care am luat banii si asa sunt impozitata de 2 ori. Asadar cum fac?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Magazin online cu tricouri de tip dropship cristina227 cristina227 Buna, doresc sa imi deschid o afacere online cu tricouri de tip dropship. Practic eu voi avea un site cu modele de tricouri, iar cand cineva cumpara un tricou, ... (vezi toată discuția)
Daune morale si despagubiri materiale... xelybry xelybry deci pe scurt am urmatoarea problema: am plecat pe data de 19 Nov in China, cu compania FINNAIR... in acest moment sunt inca in China... problema cea mai mare ... (vezi toată discuția)
Forma juridica pentru un proiect de strangere de fonduri prin sponsorizari arenamieilor arenamieilor Scopul demersului este obtinerea de finantare sub forma de donatii/ sponsorizari pentru diferite proiecte individuale prin intermediul unei platforme online ... (vezi toată discuția)