Am o intrebare , va rog : Sotia mea este in crestere copil cu cel de-al doilea copil pana la data de 26 iunie 2014. Pe data de 31 decembrie 2013 s-a nascut cel de-al treilea copil, deci pana in prezent a beneficiat pe langa indemnizatie si de suma de 600 de lei suprapunere( daca ma exprim corect). Conform legii , tatal trebuie sa stea in concediu crestere copil o luna. Acum , intrebarea mea este : aceasta luna in care trebuie sa stau eu in crestere copil pt cel de-al doilea copil o pot cumula cu luna de la cel de-al treilea copil si sa le iau deci, cumulate, la sfarsitul perioadei celui de-al treilea copil( adica undeva ca perioada 1nov- 31 decembrie 2015) sau nu se pot cumula si trebuie luate fiecare luna separat , in cadrul perioadei de 2 ani? ( asta ar insemna ca in per la cel de-al doilea copil - 26 mai- 26 iunie 2014 sa stau eu acasa in crestere copil). Va intreb deoarece sotia chiar nu poate merge la servici , deoarece al treile copil e sugar si pt a elimina aceasta ultima luna care este inevitabil concediu fara salariu.
Multumesc
1. Da, puteti cumula cele 2 luni in ultimele doua luni din CCC3.
2. Dar trebuie sa anuntati la AJPIS cum vreti sa procedati ca nu cumva sa va treziti ca se suspenda pentru o luna indemnizatia pentru CCC2 luata de mama.
Am inteles si va multumesc pt raspuns. Ar mai fi totusi ceva de mentionat , am uitat sa spun de prima data. Cand am facut dosarul de suprapunere pt cel de-al treilea copil in 07.01.2014 am dat si acea declaratie cum ca nu pot sa stau in crestere copil acea luna obligatorie( pt al doilea copil) . Acum , va intreb: ma afecteaza aceasta declaratie sau se poate anula?
Multumesc.
1. Inseamna ca nu au citit Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 4^1
...
(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.
2. Daca si dupa ce citesc acest text de lege continua sa va refuze faceti o sesizare la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro