avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate un tutore sa vanda casa unei persoane fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate un tutore sa vanda casa unei persoane fara discernamant ?

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns: unchiul a luat sub tutela o verisoara bolnava de schizofrenie din anul 1995, aceasta verisoara este foarte bogata are cateva pamanturi pintre care si 2 case in centrul orasului. El a vandut acum 5 ani o bucata de pamant de la ea pe care a luat destui banii sa isi modernizeze casa in acte declarand o suma mai mica si primind mai multi banii in mana. Acum vrea sa vanda si casa din centrul orasului ramanand fara banii.
Intrebarea mea este poate face acest lucru fara aprobarea autoritatii tutelare ? Daca o vinde pur si simplu nu face o ilegalitate ? Ceilalalti mostenitori nu ar trebui sa fie anuntati daca se vinde casa ?
Poate sa o vanda , adica autoritatea i-ar putea da acordul ?
Cum putem noi ceilalti mostenitori sa impiedicam vanzarea ? Multumesc
Buna ziua,
Tutela presupune ca tutorele hotarase pentru si in numele persoanei aflata in imposibilitatea de a-si mai asigura singura viata.
Descarcarea de tutela, de actele tutelei se face in fiecare an in fata unui judecator.
Daca dumneavoastra aveti impresia ca tutorele nu-si face treaba legal aveti dreptul sa solicitati o cercetare de acte privind modul de administrare a bunurilor apartinand persoanei in nevoie.
In rest, tutorele hotaraste IN TOT pentru si in numele persoanei aflata sub tutela.
Festina lente.

Să vedem întîi ce spune codicele civil despre tutelă.

Reprezentarea minorului

Art. 143. - Tutorele are îndatorirea de a-l reprezenta pe minor în actele juridice, dar numai până când acesta împlinește vârsta de 14 ani.
Regimul juridic al actelor de dispoziție

Art. 144. -
(1) Tutorele nu poate, în numele minorului, să facă donații și nici să garanteze obligația altuia. Fac excepție darurile obișnuite, potrivite cu starea materială a minorului
(2) Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie și autorizarea instanței de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărțeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunțe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum și să încheie în mod valabil orice alte acte ce depășesc dreptul de administrare
(3) Actele făcute cu încălcarea dispozițiilor prevăzute la alin. (1) și (2) sunt anulabile. În aceste cazuri, acțiunea în anulare poate fi exercitată de tutore, de consiliul de familie sau de oricare membru al acestuia, precum și de către procuror, din oficiu sau la sesizarea instanței de tutelă
(4) Cu toate acestea, tutorele poate înstrăina, fără avizul consiliului de familie și fără autorizarea instanței de tutelă, bunurile supuse pieirii, degradării, alterării ori deprecierii, precum și cele devenite nefolositoare pentru minor.


Apoi, ce spune despre tutela interzisului judecătoresc:

Aplicarea regulilor de la tutelă

Art. 171. - Regulile privitoare la tutela minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani se aplică și în cazul tutelei celui pus sub interdicție judecătorească, în măsura în care legea nu dispune altfel.



De unde rezultă că tutorele nu hotărăşte ÎN TOT (şi nici în toate) chiar de capul domniei sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort/custodie comuna/drept de proprietate/intretinere pana la ce varsta ? lonut lonut Bunaa ziua,va deranjez cu 2 intrebari,prima se refera la dreptul asupra unui imobil de catre un minor (eu ).Asadar,as vrea sa aflu daca este posibil sa fiu ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa pe numele unui minor iulia66 iulia66 buna seara,eu si sotul meu vrem sa cumparam o casa la tara pe numele copilului nostru care are 7 ani.doresc sa stiu daca acest lucru se poate si in ce ... (vezi toată discuția)