studentica a scris:
Puteti aduce la cunostinta instantei faptul ca debitorul principal lucreaza si si-ar putea achita singur ratele, invocand ,,beficiul de discutiune". o procedura prin care garantul cere ca sa fie urmarit pt plata creantei mai intai debitorul principal. Daca sunt mai multi garanti( cofidejusori), deasemenea, puteti invoca beneficiul de diviziune-prin care fiecare dintre acestia sa suporte partea de garantie pt care s-a obligat, exceptand situatia in care toti garantii raspund in solidar.
beneficiul de discutiune- Drept al unei persoane, numita fidejusor, care a garantat o obligatie a altei persoane
de a cere ca, in primul rand, creditorul sa se indrepte impotriva debitorului principal si, numai in masura in care creanta nu va putea fi realizata pe aceasta cale, sa poata fi actionat garantul. Deoarece instituirea garantiei este in interesul debitorului principal, reglementarea beneficiului de discutiune este pe deplin justificata.
Instanta nu are nicio legatura cu executarea silita. carei instante sugerati sa se adreseze in ce temei?
In legatura cu invocarea beneficiului discutiunii va invederez faptul ca Art. 1662 cod civil prevede ca - Fidejusorul nu este ţinut a plăti creditorului, decât când nu se poate îndestula de la debitorul principal asupra averii căruia trebuie mai întâi să se facă discuţie,
afară numai când însuşi a renunţat la acest beneficiu, sau s-a obligat solidar cu datornicul. va asigur ca prin contractul de garantie domnul s-a obligat in solidar cu debitorul si aproape sigur a renuntat si la beneficiul diviziunii si discutiunii.
Deasemenea Art. 1663 prevede ca - Creditorul nu este îndatorat să discute averea debitorului principal, dacă garantul nu o cere de la cele dintâi lucrări îndreptate contra sa.
Cum poprirea a fost facuta acum 2 ani, ceea ce ii sugerati sa faca domnului este inutil, pentru ca ii va fi respins din start.
Domnule simovi,
Trebuie sa va adresati executorului bancar si sa ii comunicati faptul ca debitorul principal lucreaza, indicand si locul de munca. Va sugerez insa sa ii cereti debitorului principal sa va restituie "din mana" tot ce va este retinut din salariu, amenintandu-l ca ii va fi pusa si lui poprire pe salariu.
Pentru tot ce va este retinut aveti dreptul sa il actionati in judecata pe debitorul principal si sa recuperati de la el de buna voie sau pe cale de executare silita aceste sume