avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Consiliul local nu poate fi reprezentat decat de un ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Consiliul local nu poate fi reprezentat decat de un "ales" ?

M-am contrazis cu cativa oameni din administratia publica, ei sustinand ca un Consiliu Local nu poate fi reprezentat, in afara de reprezentarea in instanta - despre care e clar cum se face -, decat de un alt ales local (primar, viceprimar, consilier), in timp ce eu sustineam ca, din contra, poate fi reprezentat de oricine, cu un mandat special din partea Consiliului Local, recte printr-o hotarare de Consiliu in care sa i se precizeze mandatul, si mai mult decat atat: am sustinut ca mandatarul Consiliului Local poate la randul sau sa imputerniceasca o alta persoana sa-l reprezinte intr-un organism in care a fost ales sa reprezinte interesele Consiliului care l-a mandatat (de ex AGA unui ONG), atat timp cat prin hotararea de mandatare nu ii este interzis in mod expres acest lucru.

Voi ce parere aveti? As vrea, daca nu cer prea mult, texte de lege sau alte reglementari inechivoce in acest sens, iar nu doar interpretari bazate pe logica juridica sau avocateasca, asa cum am procedat eu in disputa cu preopinentii.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: juristu X , utilizator 21:37, 13 Mai 2014
art.37 din legea 215/2001 privind administratia publica locala permite acest lucru, dar printr-o hotarare HCL
Asadar e vorba de un mandat special acordat de Consiliul Local persoanelor in cauza, care pot fi si altele decat alesii locali, bineinteles. In lipsa unor stipulatii exprese despre acest soi de mandat, pe care sa le regasim in legea speciala (215/2001), inseamna ca se aplica prevederile relative la mandat din legea comuna, Codul Civil, care nu interzic substituirea mandatarului cu o alta persoana, in executarea mandatului, in anumite conditii:

Art. 2023

Substituirea făcută de mandatar

(1) Mandatarul este ţinut să îndeplinească personal mandatul, cu excepţia cazului în care mandantul l-a autorizat în mod expres să îşi substituie o altă persoană în executarea în tot sau în parte a mandatului.

(2) Chiar în absenţa unei autorizări exprese, mandatarul îşi poate substitui un terţ dacă:

a) împrejurări neprevăzute îl împiedică să aducă la îndeplinire mandatul;

b) îi este imposibil să îl înştiinţeze în prealabil pe mandant asupra acestor împrejurări;

c) se poate prezuma că mandantul ar fi aprobat substituirea dacă ar fi cunoscut împrejurările ce o justifică.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2), mandatarul este obligat să îl înştiinţeze de îndată pe mandant cu privire la substituire.

(4) Dacă substituirea nu a fost autorizată de mandant, mandatarul răspunde pentru actele persoanei pe care şi-a substituit-o ca şi cum le-ar fi îndeplinit el însuşi.

(5) Dacă substituirea a fost autorizată, mandatarul nu răspunde decât pentru diligenţa cu care a ales persoana care l-a substituit şi i-a dat instrucţiunile privind executarea mandatului.

(6) În toate cazurile, mandantul are acţiune directă împotriva persoanei pe care mandatarul şi-a substituit-o.



QED

Inca o data multumesc.

Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
juristu X, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atributiile si modalitati de demitere ale unui viceprimar. Denisa R Denisa R Buna, as dori sa aflu exact care sunt atributiile dar si modalitatile ori conditiile in care un viceprimar poate fi demis din funtie deoarece in legea 215/2001 ... (vezi toată discuția)
Demitere consilier Lenush_71 Lenush_71 cum se poate demite un consilier? care este cadrul legal , si cat timp ar dura? (vezi toată discuția)
Cum se alege viceprimarul unei localitati? MARIANA CODRUT MARIANA CODRUT buna ziua, doresc sa va intreb cum se alege viceprimarul unei localitati ?? cu ce numar de voturi trebuie sa fie ales din total consilieri alesi ??? votul ... (vezi toată discuția)