avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Violare de domiciliu si distrugere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Violare de domiciliu si distrugere

Buna ziua
In decursul noptii am vazut cum pe proprietatea locuintei unde stau(precizez ca aici locuiesc dar domiciliul din buletin il am in alta parte,proprietatea in cauza este a bunicii mele si locuiesc la dansa) a intrat o persoana sarind gardul si mi-a spart geamurile de la masina cu o caramida.Vreau sa stiu ce li se poate intampla avand in vedere ca eu nu am nici o dovada ca persoana vazuta de mine a comis infractiunea mai putin prietena mea care a vazut si ea totul
Politia din Localitatea respectiva este foarte ineficienta si de aceea cer un sfat.
Va multumesc anticipat si astept un raspuns cat se poate de rapid.
Cel mai recent răspuns: alex889 , utilizator 16:52, 14 Mai 2014
s-au savarsit infractiunile de violare de domiciliu si distrugere de bunuri pentru care dvs trebuie sa faceti plangere la politie, martor fiind prietena dvs sau bunica poate face plangere iar dvs si prietena sa fiti martori. nu e necesar sa declarati ca l-ati vazut pe X daca nu sunteti siguri sau nu cunoasteti persoana.

Violarea de domiciliu

Art. 224. - (1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) În cazul în care fapta este săvârşită de o persoană înarmată, în timpul nopţii ori prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Distrugerea

Art. 253. - (1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Distrugerea unui înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane şi serveşte la dovedirea unui drept de natură patrimonială, dacă prin aceasta s-a produs o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(4) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(5) Dispoziţiile prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.
(6) Pentru faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(7) Tentativa faptelor prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se pedepseşte.
daca cunoasteti persoana veti spune numele acesteia. este datoria politiei sa faca cercetarile ulterioare. apelati la un avocat sa va redacteze si formuleze plangerea.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.8 din Regulament
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
In primul rand va multumesc pentru raspus sunt foarte recunascator
in al 2-lea rand as dori sa stiu cat timp am la dispozitie sa depun plangerea penala dupa savarsirea faptelor?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este sau nu caz de furt? Aurel Vlaicu Aurel Vlaicu Poate fi considerat furt, daca cineva isi insuseste bunul altuia fara a il informa pe proprietar, dar informeaza o terta persoana (in cazu l de fata o vecina)? ... (vezi toată discuția)
Se face dosar penal? cristinaflorentina cristinaflorentina Întrebare: cumnatul meu s-a îmbătat într-o seară și de ,, șmecher \"ce a fost s-a luat la bătaie cu o mașină parcată pe stradă lovind capota și ... (vezi toată discuția)
Dosar penal in calitate de inculpat costy172 costy172 Ma aflam in timpul serviciului pe tramvai, la patrunderea in intersectie un autoturism m-a depasit pe partea dreapta si a intrat in fata tramvaiului oprind sa ... (vezi toată discuția)