avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Izolare exterior in lipsa acordului unuia dintre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Izolare exterior in lipsa acordului unuia dintre proprietari

Buna ziua,
PE scara unui bloc locuim 8 familii, 7 dorim sa izolam pe exterior cu o firma autorizata apartamentele care ne apartin.
La parterul blocului functioneaza diverse magazine.
UN locatar de la etajul 1 (blocul are 4 nivele) se opune cu desavarsire izolarii blocului.(nu poate fi convins de nimeni). Primaria doreste ca toata scara sa fie izolata, altfel NU.
Dupa parerea mea, este o absurditate sa le impui celor 7 locatari sa depinda de o persoana care poate din ura sau rea vointa face acest lucru.
Guvernul o fi dat vreo hotarare care prevede izolarea pe exterior a intregii scari, insa nu pot fi si EXCEPTII , de genul sus mentionat?

MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: ContSters61389 , utilizator 10:54, 16 Mai 2014
VA MULTUMESC PENTRU SFATURILE PRIMITE!
As face cateva precizari:
-nu avem nici un fel de asociatii de proprietari;
-cei 7 locatari ar vrea sa faca numai apartamentele lor, excluzandul pe "mofturos";
-l-ar putea ocoli fara nici o problema si nu ar schimba aspectul scarii,fiindca respectivul are acoperiti 1 metru din pereti de o protectie pentru terasa care acopera magazinele de la parter etc.
-avem igrasie pe peretii din interior
-mentionez ca peretii sunt uzati si iarna platim pentru incalzirea apartamentelor foarte mult;
-primaria ar incalca vreo lege, daca ar face o "exceptie"?
Stimate Domn grigstav

Regimul lucrarilor de constructii este guvernat de Legea 50/1991. Simplificand, acolo sunt specificate doua feluri de lucrari: unele pentru care este nevoie de autorizatie de construire si altele pentru care nu este nevoie. Reparatiile curente NU necesita autorizatie.

Dar, anveloparea blocului NU intra in categoria reparatiilor curente, adica este nevoie de autorizatie de construire. Legea 50 spune si cine poate solicita autorizatie si anume: titularul unui drept real de proprietate. In cazul anveloparii, este in discutie fatada blocului/imobiliului care este proprietate comuna, perpetua si indiviza. In consecinta, numai UNANIMITATEA proprietarilor poate constitui "titularul" cerut de Legea 50.

Vad ca exista forumisti, unii chiar de specialitate, care aduc in discutie legea 230, legea locuintei, care NU are aplicabilitate pentru interventii semnificative, pentru care este necasara autorizatie de construire. O asociatie poate decide, in baza Legii 230, in domeniul lucrarilor comune de intretinere, in nici un caz nu poate infrange cerinta explicita din Legea 50, adica nu poate infrange dreptul de proprietate. Nu exista nici un fel de majoritate in Legea 50/1991.

De multe ori se aduce in discutie ideea de "Gica contra, cel care se opune la orice". In cazul de fata vreau sa va atrag atenetia ca cele mai multe discutii se nasc in jurul solutiei POLISTIREN, nu in jurul ideii, in sine, de imbunatatire a calitatii vietii si locuirii. In acest sens, va atrag atentia ca chiar cea mai autorizata voce, Presedintele Ordinului Arhitectilor, s-a pronuntat sever contra "polistirenizarii". Exista si alte solutii tehnice, care din pacate sunt trecute in plan secund.

In sfarsit, va atrag atentia ca Ordonanta 18/2009, mult invocata, NU CONTINE CUVANTUL POLISTIREN. Acolo este vorba numai de "termosistem", abil manipulata de tot felul de persoane interesate sau prost informate! Va sfatuiesc sa cautati o solutie agreeata de toti proprietarii, dupa o documentare temeinica asupra alternativelor.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
ContSters61389, utilizator
grigstav a scris:

-primaria ar incalca vreo lege, daca ar face o "exceptie"?

Primaria poate face exceptii dar natura cu siguranta nu. Daca lasati bucati de perete neacoperite eficienta sistemului (si asa discutabila) se diminueaza foarte mult. In plus la suprafata de contact intre zona polistirenizata si cea ne-polistirenizata veti avea cu siguranta mucegai.
Pentru a elimina grasia pe interior trebuie mai intai sa descoperiti cauza. Dupa polistirenizare nu veti elimina neaparat igrasia din interior ,dar ,cu siguranta, veti avea si pe exterior.
In primul rand aflati cauza disconfortului si apoi cautati solutia.

grigstav a scris:

PE scara unui bloc locuim 8 familii, 7 dorim sa izolam pe exterior cu o firma autorizata apartamentele care ne apartin.
La parterul blocului functioneaza diverse magazine.
UN locatar de la etajul 1 (blocul are 4 nivele) se opune cu desavarsire izolarii blocului.(nu poate fi convins de nimeni).


Blocul este mai vechi? Sa stiti ca daca are risc seismic, fisuri in fundatie, probleme structurale de orice fel, atunci termoizolatia se poate face numai dupa consolidare!

De altfel, cel putin in Bucuresti, uitam ca suntem capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Eu am trait cutremurul din 77 si imi amintesc de ingrijorarea cu care se plantau pe fisuri "martori" care sa semnaleze orice deplasare. Sunt absolut sigur ca dupa viitorul cutremur lumea va smulge termosistemele cu frenezie pentru ca va constata ca nu exista nici un fel de modalitate de expertizare postseismica a structurii de rezistenta. Asta daca zidurile nu se vor prabusi din cauza procesului de carbonatare, favorizat de umezeala acumulata in peretii captusiti cu polisitren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polistirenizare ContSters61389 ContSters61389 In asociatia mea de proprietari, o parte dintre proprietari vor sa reabiliteze, prin polistirenizare blocul, iar o alta parte nu vor. Cei care vor ... (vezi toată discuția)
Lucrare particularã în bloc kicsim21 kicsim21 Bună ziua. Asociaţia noastră de locatari a început izolarea termică a blocului din interior (casa scărilor - cu polistiren de exterior, imaginaţi-vă ... (vezi toată discuția)
Izolatie bloc Turnus Turnus Buna ziua.Stau la parter si am izolat cu polistiren de 10 cm. si as dori sa stiu daca ma poate obliga asociatia de locatari sa platesc la izolarea blocului (vezi toată discuția)