avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... confidentialitatea datelor de identificare personale
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

confidentialitatea datelor de identificare personale

Buna seara. Succint..cateva intrebari:
1. La semnarea unui contract de credit bancar se asigura sau nu confidentialitatea datelor personale?
2. Daca da, atunci poate fi semnat, ulterior semnarii contractului de credit bancar, fara acordul debitorului, un contract de cesiune?
2. Daca nu, atunci banca poate transmite datele personale fara acordul prealabil al debitorului?
3. Debitorul este obligat (sau nu) sa transmita dat personale unui srl (tert debitor)?
4. Legislatorul nu a precizat in lege (cod civil, cod procedura civila, legi bancare etc) ca tertul creditor trebuie sa indeplineasca anumite criterii de infiintare (banui ca nu orice srl poate sa recupereze creante...fie si in afara domeniului de activitate stipulate prin actul constitutive)?
5. Externalizarea serviciilor de recuperare a creantelor bancare scadente nu ar trebui respecte anumite reguli, asumate in primul rand de un tert semnatar a unui contrac de cesiune?
Multumesc
Buna ziua!
Raspund catorva din intrebarile dumneavoastra:
1. Da, la semnarea unui contract de credit, datele clientului sunt protejate, pe de o parte, de legislatia care reglementeaza datele cu caracter personal si, de pe alta parte, de prevederile specifice activitatii bancare (a se vedea prevederile Capitolului II: Secretul profesional în domeniul bancar şi relaţia cu clientela din Ordonanta 99/2006 privind privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului). Aceasta protectie trebuie insa analizata si corelata cu alte reglementari legale incidente (exista exceptii care indreptatesc sau chiar obliga institutia bancara sa furnizeze anumite informatii catre anumiti terti)
2. coreland intrebarea 2(primul 2 :-) ) cu intrebarea 5, intuiesc ca faceti o confuzie: recuperarea creantelor de catre o institutie bancara nu se realizeaza prin contracte de cesiune ci prin contracte de mandat. Bineinteles ca in contractul de mandat sunt reglementate in sarcina mandatarului obligatii corespunzatoare cu privire la modalitatile de aducere la indeplinire a mandatului in discutie
2. (al doilea 2 :-) ) Cateva din cazurile in care un operator poate efectua prelucrare de date cu caracter personal fara acordul persoanei vizate gasiti in art 5, alin. 2 din Legea 677/2001. Apreciez ca in cazul dumneavoastra au relevanta literele a) si e):
"Art. 5: Condiţii de legitimitate privind prelucrarea datelor
[...]
(2)Consimţământul persoanei vizate nu este cerut în următoarele cazuri:
a)când prelucrarea este necesară în vederea executării unui contract sau antecontract la care persoana vizată este parte ori în vederea luării unor măsuri, la cererea acesteia, înaintea încheierii unui contract sau antecontract;
[...]

e)când prelucrarea este necesară în vederea realizării unui interes legitim al operatorului sau al terţului căruia îi sunt dezvăluite datele, cu condiţia ca acest interes să nu prejudicieze interesul sau drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei vizate;
[...]"

Spor si voie buna!
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
MihaiPetru, utilizator
Va multumesc
spicuiesc un principiu si cateva articole din decizia 132/2011 privind prelucrarea datelor personale
principiu: "luand in considerare faptul ca principiul de baza ce guverneaza prelucrarea datelor personale trebuie sa fie consimtamantul, astfel incat, ca regula generala, datele personale trebuie colectate, prelucrate sau dezvaluite unor terti numai cu consimtamantul dat in mod expres si neechivoc de catre persoana in cauza; consimtamantul poate fi obtinut numai dupa ce persoana vizata a fost complet si exact informata cu privire la scopul prelucrarii acestora; exercitarea autonomiei de vointa a persoanei vizate in privinta prelucrarii datelor sale presupune faptul ca in orice moment aceasta isi poate retrage consimtamantul pentru prelucrarea tuturor sau a unora dintre datele sale personale, fara consecinte negative asupra sa".
Articole din decizie:
Art. 1
(1) Codul numeric personal reprezinta un numar semnificativ care individualizeaza in mod unic o persoana fizica, constituind un instrument de verificare a starii civile a acesteia si de identificare in anumite sisteme informatice de catre persoanele autorizate.
(2) Datele cu caracter personal cu functie de identificare de aplicabilitate generala sunt acele numere prin care se identifica o persoana fizica in anumite sisteme de evidenta si care au aplicabilitate generala, cum ar fi: codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, numarul pasaportului, al permisului de conducere, numarul de asigurare sociala sau de sanatate.
(3) Datele prevazute la alin. (1) si (2) fac parte din categoria datelor cu caracter special supuse regulilor specifice de prelucrare.

Art. 2
Prelucrarea datelor prevazute la art. 1, inclusiv dezvaluirea acestora catre terti, se face numai in conditiile stabilite la art. 8 din Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume:
a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau
b) prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala; sau
c) in alte cazuri, cu avizul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si numai cu conditia instituirii unor garantii adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate.

Art. 3
(1) In domeniul prelucrarii datelor cu caracter personal, consimtamantul persoanei vizate reprezinta orice manifestare de vointa expresa, libera, specifica si informata, prin care persoana vizata accepta sa fie prelucrate datele cu caracter personal care o privesc.
(2) Consimtamantul trebuie dat in mod expres, intr-o forma care sa permita dovedirea acestuia de catre operator.
Art. 5 f) dezvaluirea catre alti destinatari este interzisa, cu exceptia situatiei in care exista consimtamantul persoanei vizate sau o prevedere legala expresa;

Are relevanta pentru intrebarile mele anterioare?
Buna ziua din nou!
Pentru cazurile in care operatorul nu are nevoie de consimtamantul persoanei vizate pentru efectuarea anumitor prelucrari de date cu caracter personal, nu, articolele citate de dumneavoastra nu influeteaza cele mentionate de mine anterior.

Spor si voie buna!
Va multumesc din nou

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosirea numelor fostilor angajati pe site-ul fostului angajator.... ionelu78 ionelu78 Buna ziua, Pe site-ul fostului meu angajator apar eu impreuna cu inca 4 colegi desi nu mai suntem nici unul angajatii acestei firme. La sectiunea ... (vezi toată discuția)
Legea 677 - date cu un caracter personal cenush cenush Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca un operator de date cu caracter personal care a colectat date cu caracter personal in timpul unei campanii ... (vezi toată discuția)
Date personale pentru firma de salubrizare olteanumirela olteanumirela As vrea sa stiu daca este legal ca [editat] sa solicite codul numeric personal, seria si nr. ale cartilor de identitate pentru toti membri de famili3 ce ... (vezi toată discuția)