avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daca ma puteti ajuta urgent. In 2018 s-a abrogat legea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daca ma puteti ajuta urgent. In 2018 s-a abrogat legea 677/2001,privind ...

Daca ma puteti ajuta urgent.
In 2018 s-a abrogat legea 677/2001,privind protectia datelor cu caracter personal.In acea lege, exista art.7 alin(2) privind furnizarea de catre autoritati informatii cu caracter personal.
Cu ce lege nationala sau decizie UE a fost inlocuita legea de mai sus, si cu ce articol din legea/decizia respectiva?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 22:49, 14 Decembrie 2020
Toate informatiile le gasiti pe site-ul autoritatii nationale:
[ link extern ]
Daca nu ma insel, cred ca e art. 10 din legea 363/2018 :
Art. 10
Datele cu caracter personal care dezvăluie originea rasială sau etnică, opiniile
politice, confesiunea religioasă sau convingerile filozofice, afilierea sindicală,
prelucrarea datelor genetice, prelucrarea datelor biometrice pentru
identificarea unică a unei persoane fizice, prelucrarea datelor privind
sănătatea sau a datelor privind viaţa sexuală şi orientarea sexuală a unei
persoane fizice pot fi prelucrate numai dacă sunt strict necesare într-un caz
determinat, dacă sunt instituite garanţii adecvate pentru drepturile şi
libertăţile persoanei vizate şi dacă este îndeplinită una dintre următoarele
condiţii:
a)prelucrarea este prevăzută expres de lege;
b)prelucrarea este necesară pentru prevenirea unui pericol iminent cel puţin
asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii persoanei vizate sau ale unei
alte persoane fizice;
c)prelucrarea se referă la date cu caracter personal care sunt făcute publice
în mod manifest de persoana vizată.
[ link extern ]

Art. 7 din legea 677/2001 este:
Articolul 7
(1) Prelucrarea datelor cu caracter personal legate de originea rasială sau etnică, de convingerile politice, religioase, filozofice sau de natura similară, de apartenența sindicala, precum și a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate sau viața sexuală este interzisă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în următoarele cazuri:
a) când persoana vizata și-a dat în mod expres consimțământul pentru o astfel de prelucrare;
b) când prelucrarea este necesară în scopul respectării obligațiilor sau drepturilor specifice ale operatorului în domeniul dreptului muncii, cu respectarea garanțiilor prevăzute de lege; o eventuala dezvaluire către un terț a datelor prelucrate poate fi efectuată numai dacă exista o obligație legală a operatorului în acest sens sau dacă persoana vizata a consimțit expres la aceasta dezvaluire;
c) când prelucrarea este necesară pentru protecția vieții, integrității fizice sau a sănătății persoanei vizate ori a altei persoane, în cazul în care persoana vizata se afla în incapacitate fizica sau juridică de a-și da consimțământul;
d) când prelucrarea este efectuată în cadrul activităților sale legitime de către o fundație, asociație sau de către orice alta organizație cu scop nelucrativ și cu specific politic, filozofic, religios ori sindical, cu condiția ca persoana vizata să fie membra a acestei organizații sau sa întrețină cu aceasta, în mod regulat, relații care privesc specificul activității organizației și ca datele sa nu fie dezvăluite unor terți fără consimțământul persoanei vizate;
e) când prelucrarea se referă la date făcute publice în mod manifest de către persoana vizata;
f) când prelucrarea este necesară pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în justiție;
g) când prelucrarea este necesară în scopuri de medicina preventivă, de stabilire a diagnosticelor medicale, de administrare a unor îngrijiri sau tratamente medicale pentru persoana vizata ori de gestionare a serviciilor de sănătate care acționează în interesul persoanei vizate, cu condiția ca prelucrarea datelor respective să fie efectuate de către ori sub supravegherea unui cadru medical supus secretului profesional sau de către ori sub supravegherea unei alte persoane supuse unei obligații echivalente în ceea ce privește secretul;
h) când legea prevede în mod expres aceasta în scopul protejării unui interes public important, cu condiția ca prelucrarea să se efectueze cu respectarea drepturilor persoanei vizate și a celorlalte garanții prevăzute de prezenta lege.
(3) Prevederile alin. (2) nu aduc atingere dispozițiilor legale care reglementează obligația autorităților publice de a respecta și de a ocroti viața intima, familială și privată.
(4) Autoritatea de supraveghere poate dispune, din motive întemeiate, interzicerea efectuării unei prelucrari de date din categoriile prevăzute la alin. (1), chiar dacă persoana vizata și-a dat în scris și în mod neechivoc consimțământul, iar acest consimțământ nu a fost retras, cu condiția ca interdicția prevăzută la alin. (1) sa nu fie înlăturată prin unul dintre cazurile la care se referă alin. (2) lit. b)-g).
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2020
latka, moderator
Multumesc pentru raspuns.
In graba am uitat sa precizez ca era vorba despre art.7 alin(2),lit f)-cand prelucrarea este necesara pentru constatarea, exercitarea sau apararea unui drept in justitie
Am consultat fugitiv si art sugerat de dv. si nu mi s-ar potrivit situatiei.
Ce parare aveti?
Cumva in directiva UE din UE, este ceva prevazut in acest sens?
Nu are importanță ce scrie în acel Regulament UE, conteaza legile din România.
Si pana la urma ce sa inteleg? ca art 10 din legea indicata de dv suplineste art.7 alin(2) lit f) din abrogata lege 677/2001?
Eu cel tarziu maine trebuie sa fac o actiune in instanta ,pe contencios, pentru ca o institutie nu vrea sa comunice nici macar instantei datele personale ale cuiva, eu avand interes direct.
Deci? invoc in actiune acest art. desi nu am vazut nicio precizare similara cu art 7??!!!
Intelegeti exact ce doriti, mai ales ca nu oferiti nici un amanunt, dar maine doriti rezolvare. Nu ati spus nici macar ce date despre sexualitate, convingeri filozofice, rasa, etnie, biometrie etc. vreti sa aflati .Nu e nimeni obligat sa va ofere raspunsuri la minut, pentru consultanta aveti pagina:
www.avocatnet.ro/Consultanti...

Alte discuții în legătură

Filmare tanar cu nevoi speciale Olga-Marcela Olga-Marcela Buna ziua! Lucrez cu un tanar autist si doresc ca sedinta sa fie filmata, pentru a fi vizionata de catre prof. universitar cu care am facut cursul. Aceasta ... (vezi toată discuția)
Nationalitatea Justitiarul71 Justitiarul71 In ce conditii se inregistreaza nationalitatea unei persoane? Dar daca persoana este decedata se mai inregistraza in acte nationalitatea? (vezi toată discuția)
Notificari anspdcp lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua, A aparut in Monitorul Oficial in 28.12.2015 un act normativ prin care inteleg ca o parte din prelucrările datelor cu caracter personal trebuie ... (vezi toată discuția)