avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tabel nominal de vot
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tabel nominal de vot

Buna seara,

Va rog frumos sa imi spuneti cu se intocmeste un tabel nominal pe baza caruia se voteaza presedintele ( in cazul in care sunt propuse mai multe persoane), comitetul executiv si comisia de cenzori intr-o adunare generala a unei asociatii de proprietari. Ma refer la art.25 alin.4 care spune:
*in situatii exceptionale hotararile pot fi luate prin acordul scris la majoritatii proprietarilor unei scari sau bloc membrii ai asociatiei de proprietari pentru probleme care ii vizeaza direct PE BAZA DE TABEL NOMINAL.*

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 10:23, 20 Ianuarie 2018
Mandatarea in functia de presedinte ,legal poate fi realizata numai in cadrul adunarii generale prin votul participantilor
Pentru adunarile generale exista registru special,in care se pastreaza in succesiune cronologica toate PV ale adunarilor generale
Art.25(b) la care va referiti dv. inseamna ca proprietarii unei scari pot hotari pentru chestiuni specifice scarii respective, cum ar fi sa repare liftul, sa zugraveasca, sa inlocuiasca usile de la ghena etc.

In privinta alegerii presedintelui, aceasta se face numai in AG a intregii asociatii si acolo hotarasc proprietarii de la toate scarile pe cine vor ca presedinte.
Presedintele este al intregii asociatii, nu numai al unei scari, iar in cadrul AG, proprietarii de la o scara, daca vor o anumita persoana, participa la AG si il voteaza pe alesul lor. Nu pe baza de tabel, ci prin vot direct.
ameliee a scris:
Va rog frumos sa imi spuneti cu se intocmeste un tabel nominal pe baza caruia se voteaza presedintele ( in cazul in care sunt propuse mai multe persoane), comitetul executiv si comisia de cenzori intr-o adunare generala a unei asociatii de proprietari.

Cele doua variante subliniate in textul dumneavoastra nu pot exista impreuna.
Proprietarii pot lua hotarari in adunarea generala statutara.
Ca exceptie, in cazul aparitiei unei urgente ce necesita rezolavrea imediata a unei probleme importante, se poate apela la luarea hotararii pe baza de tabel nominal. O convocare si reconvocare a adunarii generale poate sa dureze 2-3 saptamani pe cand luarea hotararii pe baza de tabel nominal se poate realiza intr-o zi.
Alegerea unui presedinte nu este o urgenta deoarece daca presedintele isi da demisia poate numi un membru al comitetului ca vicepresedinte si acesta conduce asociatia ca si presedintele pana convoaca legal adunarea generala.
Si daca dispare presedintele, comitetul poate convoca adunarea generala.
Asa ca nu vad de ce sa intocmiti tabele de semnaturi pentru a lua o hotarare daca ati convocat adunarea generala!?
Adriantot a scris :
Alegerea unui presedinte nu este o urgenta deoarece daca presedintele isi da demisia poate numi un membru al comitetului ca vicepresedinte si acesta conduce asociatia ca si presedintele pana convoaca legal adunarea generala
Intr-o interventie recenta cu un topic asemanator am dat exemplu in care s-a recurs la aplicarea art.23 alin3 din lg.230/2007 si persoana propusa de com. ex dintre membrii comitetului a fost aleasaca presedinteprin tabel nominal cu si acordul majoritatii locatarilor semnatari .Motvarea acestei modalitati solicitarea furnizorului de reactualizarea contractului ca o conditie a reluarii furnizarii agentului termic ce fusese intrerupt pt. neplata ratei de esalonare, care trebuie semnat de presedintele nou ales.Am mai aratat ca exista la acea data un alt presedinte si cred ca era oportun sa fi desemnat un vicepresedinte.inainte de a demisiona. Raspunsul dl.Adriantot. a fost: .
Un vicepresedinte se desemmneaza de catre presedinte pentru perioada cat presedintele nu poate sa-si exercite atributiunie, de exemplu cand adica pleaca intr-o deplasare, un concediu sau alte situatii in care efectiv lipseste si nu poate sa-si indeplineasca atributiunile. Daca aceasta stare se prelungeste mai mult timp, vicepresedintele va convoca adunarea generala pentru alegerea altui presedinte.
Dar in situatia dumneavoastra, fostul presedintele nu este in aceasta situatie, ci efectiv si-a prezentat demisia si-atunci sigur ca trebuie ales alt presedinte imediat si nu mai este cazul sa se mai astepte 2-3 luni

Dansul a considerat ca :
...asa cum ati explicat, cei din comitet au luat initiativa de a alege alt presedinte. Ei au facut doar propunerea iar presedintele nou a fost ales prin votul proprietarilor exprimat in scris pe tabel cu semnatura majoritatii proprietarilor. Este legal pentru ca Legea 230/2007 prevede si posibilitatea luarii hotararilor pe baza de tabel fara convocarea adunarii generale.
Aceasta alegere pe baza de tabel este motivata de cei care au avut aceasta initiativa de timpul scurt in care trebuia luata hotararea, ceea ce este suficient pentru ca altfel, convocarea adunarii generale, reconvocarea si alegerea uni presedinte putea sa dureze vreo 2 saptamani
Parerea mea este ca justificarea adoptarii acestei modalitati nu e verosimia e un nonsens asemenea scenariu. invocat, poate pentru a arunca la cos adunarea generala.. .
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2014
elga50, moderator
Ati reluat ceea ce am explicat in alta situatie, in alta conjunctura. Acolo se spunea, se motiva ca este o urgenta, ori in discutia actuala utilizatorul nu a spus ca ar fi vreo urgenta, ca raman fara utilaitati de maine...
Legea este aceeasi dar trebuie sa o mai si aplicam in practica unde situiatiile concrete ne pun in situatia de a o aplica putin diferit dar fara a o incalca.
Eu sustin ca adunarea generala trebuie sa aleaga presedintele si nu altcineva. Dar daca presupunem ca presedintele si membrii comitetului erau in avionul prabusit in ocean iar maine furnizorii opresc utilitatile, proprietarii trebuie sa faca ceva urgent, sa desemneze rapid un reprezentant si-apoi sa organizeze adunarea generala conform legii.
Si, sigur ca intr-o asemenea situatie se poate apela la tabel nominal, semnaturi..., ce rezolva problema in cateva ore si nu in cateva saptamani.

Nu prea am inteles daca citatele preluate mai sus de dumneavoastra va sunt de folos sau nu, daca sunteti pentru sau contra.
Un sfarsit de saptamana placut!

Alte discuții în legătură

Revocare presedinte asociatie de proprietari annabela annabela Pt. revocarea din functie a presedintelui asociatiei de proprietari si a casierilor sunt valabile si tabelele nominale cu semnaturilor locatarilor-proprietari ... (vezi toată discuția)
Schimbare presedinte asociatie proprietari bucuresti andrey23ken andrey23ken Salutare, Am nevoie de ajutor in privinta urmatoarei probleme: Este vorba de un rezidential nou in Bucuresti, Presedintele pus de dezvoltator la inceput ... (vezi toată discuția)
Adunare generala adamar adamar dorim sa facem o sedinta la bloc, presedintele refuza, comitetul nu face nici un demers pt ca presedinta nu vrea, prima si singura sedinta din anul 2019 a fost ... (vezi toată discuția)