avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Hotarare divort definitiva- cetatean roman domiciliul ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Hotarare divort definitiva- cetatean roman domiciliul in strainatate

Buna ziua,

in octombrie 2013 Judecatoria Iasi a decis sentinta definitiva si irevocabila de divort, prin acord, fara minori. In martie 2014 aceasta sentinta a fost eliberata iar avocata mea a ridicat-o si mi-a trimis-o prin posta in aprilie 2014. Primesc acasa sentinta conform cu originalul cu care ma prezint la Consulat pentru a-mi modifica actele cu noul nume dobandit dupa divort. Am o mare nelamurire pe care nimeni nu mi-a explicat cum trebuie. Aceasta sentinta ( in care se povestesc multe lucruri din viata mea personala cu care nu am fost de acord, dar pe care le-am acceptat si la sfatul avocatei telul nostru fiind sa obtinem divortul), este singurul act pe care il voi afisa toata viata in fata insitutiilor ( romanesti/ straine) sau exista si un certificat de divort care trebuie sa il ridic de la tribunal/stare civila, document pe care eu pot sa il traduc, legaliza si pe care pot sa il prezint ca un atestat a schimbarii starii civile si de nume? Mentionez ca la consulat m-au acuzat ca sunt in ilegalitate avand in vedere ca nu m-am prezentat in octombrie sa imi schimb numele ( nu intelg in baza carui act as fi putut daca Instanta nu a eliberat nimic pana in martie) si ca, cu greu au acceptat dosarul pentru a-mi schimba pasaportul cu noul nume. Mie mi-e teama ca doar simplu schimb de pasaport nu ma va ajuta in fata autoritatilor italiene pentru dovedirea noului statut si schimbarea tuturor documentelor. Si sincer, personal mi se pare un atac la intimitatea mea, ca om, sa prezint oricarui functionar de la orice ghiseu povestea vietii mele - odata cu hotararea definitiva si irevocabila de divort. Ce trebuie sa fac? Multumesc
Ar fi trebuit ca avocata dvs. sa solicite instantei pronuntarea sentintei fara motivare, adica fara a se expune in sentinta de divort cauzele care au condus la separarea dvs. de sot. Sentinta de divort este singurul act care atesta faptul ca v-ati redobandit numele pe care l-ati avut inainte de casatorie, act pe care veti fi nevoita sa il aratati de acum inainte ori de cate ori va veti schimba domiciliul, buletinul, pasaportul, etc. ...Nu va mai elibereaza nici o institutie un alt act......

Aceasta sentinta ... este singurul act pe care il voi afisa toata viata in fata insitutiilor (romanesti/ straine) sau exista si un certificat de divort ... ?

Certificatul de divort (fara mentiuni cu privire la culpa sotilor) se elibereaza doar celor care divorteaza la notar sau la Starea Civila. In cazul dvs. da, sentinta este cea care dovedeste schimbarea de nume.

La o intrebare asemanatoare av. Romascanu si-a exprimat opinia ca daca in instanta se pot depune parti dintr-un inscris ar trebui ca si in fata altei institutii sa se poata depune doar prima si ultima pagina din hotarare (partea introductivă şi dispozitivul):
www.avocatnet.ro/content/for...
Poate v-ar fi de folos o traducere legalizata de un notar italian a primei si ultimei pagini din hotarare, incercati asa.

In legatura cu acuzatiile celor de la consulat aveti dreptate, au fost aiurea. Ori ifose ori incompetenta ori, si mai rau, ambele.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
Ares-3, moderator
Va multumesc pentru raspuns. Probabil ca voi ramane cu sentinta toata viata, dar legea ar trebui sa se schimbe! Cautand pe google am observat ca Rep. Moldova este mai bine organizata din acest punct de vedere decat noi, bravo lor! ( dupa sentinta, starea civila elibereaza un certificat de divort asa cum elibereaza certificatul de casatorie) mi se pare normal, firesc, civilizat.Este o incalcare a dreptului de privacy care in lumea civilizata se pedepseste grav. Ce pot sa spun? M-am lamurit la ce nivel suntem si cate mai avem de facut! La Consulat...fara cuvinte degradabil..daca as fi fost pe faza as fi inregistrat sa dau la mass media...suntem absolut innapoiati..trebuie sa plang si sa imi amintesc, si sa imi justific viata ori de cate ori un funtionar public nu are chef de munca si are un comportament atat de josnic. Dar nefiind asta subiectul, revin si va multumesc pentru raspuns. sper sa solutionez totul cu bine.Ideea de a recontacta avocata sincer nu ma avantajeaza, nu mai vreau sa mai cheltui bani, timp si energie pe lucruri neconstructive. Nu stiu de ce in tara toti arunca cu euro in dreapta si in stanga mai ales, cand e vorba de cei emigrati, de parca i-am culege din copaci...
daca ati fi divortat la starea civila cum a fost cazul citit, v-ar fi dat si dvs un certificat de divort. Daca ati fi divortat prin acord, nu mai se gaseau motivele in sentinta.
Puteti folosi prima si ultima pagina.. pe prima sunt partile si pe ultima dispozitivul cu stampilele de legalizare, mai putin de cate informatii sunt pe paginilea astea.. nu aveti cum sa aveti.
Nu aveti de ce sa va contactati avocata, nu are cu ce sa va ajute.
Ar fi trebuit ca avocata dvs. sa solicite instantei pronuntarea sentintei fara motivare, adica fara a se expune in sentinta de divort cauzele care au condus la separarea dvs. de sot.


Ar fi cerut degeaba daca sotul nu ar fi fost de acord.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere casatorie si divort in romania cristiancosmin cristiancosmin buna. am o problema si sper sa ma puteti ajuta. eu locuiesc din 2002 in spania. m-am casatorit in barcelona cu o spaniola in 2003 si m-am divortat in 2010 dar ... (vezi toată discuția)
Nulla osta ivona_mada ivona_mada buna seara. as vrea sa stiu daca in romania se eliberaza nulla osta...sa va explic:eu sunt plecata in strainatate si nu m-am mai intors in tara de vreo 7-8 ani ... (vezi toată discuția)
Recunoastere divort al unei casatorii in sua dachelaro dachelaro M-am casatorit in aprilie in SUA cu un cetatean american de origine romana. Anterior el a fost casatorit tot in SUA si a divortat inainte de a ne casatori noi. ... (vezi toată discuția)