avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nulla osta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nulla osta

buna seara. as vrea sa stiu daca in romania se eliberaza nulla osta...sa va explic:eu sunt plecata in strainatate si nu m-am mai intors in tara de vreo 7-8 ani si peste cateva luni am decis sa ma casatoresc dar pentru a face cununia civila in strainatate imi cer de la primarie acest act, care presupun ca certifica ca n-am mai fost casatorita in romania sau cam asa ceva..as putea sa ma duc la consulatul roman pt a-l obtine dar problema e ca trebuie sa prezint un document romanesc valabil si ale mele(buletinul si pasaportul) au scazut de cateva luni...si din cate am inteles nu pot reinnoi nici unul din aceste acte decat in romania prezentandu-ma personal...si deci vroiam sa stiu, daca tot ma intorc in tara pt refacerea buletinului si a pasaportului, nu as putea obtine de la vreo institutie in Romania si aceasta nulla osta ca sa evit apoi sa ma intorc din nou la consultul din strainatate(si sa ma usuce de banuti printre altele)? si daca da unde ar trebui sa ma duc sa fac cerere pt asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 19 Ianuarie 2010
Acest document constatator se elibereaza de serviciul de stare civila de la locul nasterii fara nici o taxa,dar pe baza actului de identitate in acest caz CI sau BI.
Cetatenii romani care doresc sa se casatoreasca in Italia pot obtine, la cerere, in vederea constituirii dosarului solicitat de autoritatile italiene, urmatoarele acte:
- traducerea legalizata a originalului certificatului de nastere;
- declaratia persoanei, semnata in fata consulului si autentificata, privind statutul de necasatorit.
- persoanele divortate trebuie sa prezinte hotararea de divort cu mentiunea ca sentinta este definitiva, iar cele vaduve vor prezenta certificatul de deces al sotului sau sotiei decedate si certificatul de casatorie.
- traducerea declaratiei in limba italiana;
- certificatul de cutuma (nulla osta ).

NULLA OSTA se elibereaza numai la consulat si la cererea persoanei interesate, care trebuie sa aiba asupra sa:
- pasaportul valabil/carte de identitate romanesti
- certificatul de nastere in original
- sentinta de divort definitiva sau certificatul de deces al fostului sot/sotie - original si copie - (daca este cazul)
- un document de identitate al viitorului sot / viitoarei sotii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulla osta daniela1971 daniela1971 vreau sa stiu daca trebuie pentru nulla osta buletinu original al viitorului sot sau copie ptr a avea nulla osta (vezi toată discuția)
Casatorie Dorin Carmen Dorin Carmen Buna ziua, eu si prietenul meu vrem sa ne casatorin luna viitoatre.El nu are buletin pt.ca si a reinnoit pasaportul la consulatul romàn di Milano si ... (vezi toată discuția)
Probleme cu pasaport copil btmariuss btmariuss Buna ziua, am o problema si vreau sa ma lamuriti, daca puteti? O ruda a nascut in Italia anul trecut, copilul are in momentul de fata 8 luni. Are certificat ... (vezi toată discuția)