M-ar interesa sa aflu daca exista o greutate maxima admisa a fi manipulata manual in decursul unei zile de munca, de catre o persoana... sau...
daca e legal, conform normelor SSM, ca o persoana (femeie) sa aiba ca atributii de servici (printre altele) manipularea manuala/ridicarea, in decursul unei zile de munca, a unor colete in greutate individuala de 12-13 kg/pachet - o cantitate totala de 1-1,2 tone ?
Activitatea respectiva trebuie reglementata conform prevederilor HG nr. 1051/ 09.08.2006 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru manipulare mase care prezinta riscuri de afectiuni dorso-lombare pentru lucratori.
-art.5 In cazurile in care nu se poate evita necesitatea manipularii manuale a maselor de
catre lucratori, angajatorul trebuie sa ia masuri organizatorice corespunzatoare, sa utilizeze
mijloace adecvate sau sa furnizeze lucratorilor aceste mijloace, pentru a reduce riscul pe care il implica manipularea manuala a acestor mase, luand in considerare elementele de referinta prevazute in anexa nr.1.
-art.6 In toate cazurile in care manipularea manuala a maselor de catre lucrator nu poate fi
evitata, angajatorul trebuie sa organizeze posturile de lucru astfel incat manipularea sa fie cat mai sigura si cu risc cat mai mic posibil pentru sanatate, fiind obligat de asemenea:
a) sa evalueze, in prealabil, conditiile de securitate si de sanatate pentru tipul de lucrare
respectiv si sa examineze in special caracteristicile maselor, potrivit prevederilor anexei nr.1;
b) sa urmareasca evitarea sau reducerea riscurilor pentru lucratori, in special de afectiuni
dorsolombare, prin adoptarea de masuri corespunzatoare, avand in vedere caracteristicile
mediului de munca si cerintele activitatii, potrivit prevederilor anexei nr.1.
Solicitati angajatorului in scris, cu nr. de inregistrare/ data, sa prezinte evaluarea riscurilor la locul de munca/ postul de lucru respectiv si masurile care trebuiau luate pentru prevenirea riscului legat de afectiunile dorso-lombare.
Daca masurile respective nu au fost realizate, solicitati in scris angajatorului, cu nr. de inregistrare/ data, sa urgenteze realizarea masurilor. Puteti sesiza si ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data.
Protectia muncii
nero2013
Buna ziua,
La locul de munca ,\"X\", suntem nevoiti sa ridicam greutati mari, frigidere, masini de spalat, etc, de cele mai multe ori unele peste altele.Ne ... (vezi toată discuția)