avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobandire drept de superficie pentru eliberarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobandire drept de superficie pentru eliberarea autorizatiei de construire

Am rugamintea daca ma puteti edifica in urmatoarea situatie:
In prezent sunt asociat impreuna cu sotia, in cadrul unui SRL si am dori sa ridicam un siloz de cereale pe terenul detinut de amandoi. Prin urmare beneficiarul proiectului si implicit solicitantul autorizatiei de construire este SRL-ul, dar proprietari suntem noi, persoanele fizice.
Pana acum ne-a fost suficient un contract de comodat legalizat notarial pentru a infiinta un punct de lucru la locatia respectiva. Ma puteti indruma in ce fel se poate transfera dreptul de folosinta al terenului pentru ridicarea constructiei?
Stiu ca s-a mai discutat pe marginea legii 50/1991 dar au aparut si cateva modificari intre timp prin introducerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 214/ 2008 pentru modificarea şi completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, intrată în vigoare în februarie 2009, şi cele aduse de Legea nr. 261/2009 privind aprobarea OUG 214/2008.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 15:28, 17 Mai 2014
Noul Cod Civil:
Dreptul de superficie (Art. 693-702)

Dreptul de superficie este o institutie reglementata expres in Noul Cod civil, respectiv in art. 693-702 N.C.Civ.

Definitie: dreptul de a avea sau de a edifica o constructie pe terenul altuia, deasupra ori in subsolul acelui teren, asupra caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta (art. 693).

Caracteristicile dreptului de superficie:
- drept real principal (se poate constitui numai asupra bunurilor imobile),
- drept derivat (este rezultatul dezmembrarii dreptului de proprietate asupra terenului),
- drept temporar (durata maxima a termenului de superficie este de 99 de ani, cu posibilitatea reinnoirii la expirarea termenului, conform art. 694 noul Cod civil).

Dobandirea dreptului de superficie, potrivit reglementarii din noul Cod civil, se poate face
- prin act juridic (act unilateral, precum testamentul, sau conventie), precum si
- prin uzucapiune sau prin alt mod prevazut de lege . In toate cazurile se aplica dispozitiile privind cartea funciara.

Doctrina şi practica judiciară de specialitate au stabilit că dreptul de superficie se poate dobândi doar în două moduri, respectiv prin contract încheiat între părţi sau prin uzucapiune,
Intinderea si exercitarea dreptului de superficie:

Dreptul de superficie se exercita in limitele si in conditiile actului constitutiv.
In lipsa unei stipulatii contrare, exercitarea dreptului de superficie este delimitata de suprafata de teren pe care urmeaza sa se construiasca si de cea necesara exploatarii constructiei sau, dupa caz, de suprafata de teren aferenta si de cea necesara exploatarii constructiei edificate.(art. 695 alin. 1. N.C.Civ.).

Dreptul de superficie se referă la folosinţa terenului pe care se află construcţia, având aceeaşi durată ca şi existenţa construcţiei,
====================
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a avut două modificări importante:
- cele aduse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 214/ 2008 pentru modificarea şi completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, intrată în vigoare în februarie 2009, şi
- cele aduse de Legea nr. 261/2009 privind aprobarea OUG 214/2008.

Faţă de prevederile iniţiale ale Legii 50/1991, OUG 214/ 2008 prevede că autorizaţia de construire va fi eliberată la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil (teren şi/ sau construcţii) identificat prin număr cadastral.
Drepturi reale, potrivit legii române, sunt doar dreptul de proprietate şi dezmembrămintele sale (dreptul de uzufruct, dreptul de uz, dreptul de abitaţie, dreptul de servitute şi dreptul de superficie).

OUG 214/2008 stabileşte, în primul rând, fiecare etapă ce trebuie urmată în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, iar după intrarea în vigoare a Legii 261/2009 este prevazut expres ca procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii debutează cu emiterea certificatului de urbanism.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2014
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlul de proprietate ola71 ola71 Buna ziua.Am doar titlul de proprietate emis bunicilor,cum obtin contractul de proprietate ptr casa necesar emiterii buletinului de identitate?:( (vezi toată discuția)
Casa pe terenul mamei mihaelamariaana mihaelamariaana Doi frati si-au construit cate o casa in curtea mamei lor cu acordul verbal al acesteia in urma cu aproximativ cinci ani.Primul cu autorizatie pe numele mamei ... (vezi toată discuția)
Taxa regularizare autorizatie construire ion_raluca ion_raluca As dorii sa stiu ce procentaj se aplica pt calcularea taxei de regularizare pt locuinta (aceasta fiind prima locuinta a proprietarului) si ce procentaj se ... (vezi toată discuția)