avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlul de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlul de proprietate

Buna ziua.Am doar titlul de proprietate emis bunicilor,cum obtin contractul de proprietate ptr casa necesar emiterii buletinului de identitate?:(
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:36, 30 Iunie 2011
Cladirile nu se inscriu in titlul de proprietate. Actul de proprietate pentru cladire il reprezinta autorizatia de construire. Bunicii traiesc?
Kyandra a scris:

Cladirile nu se inscriu in titlul de proprietate. Actul de proprietate pentru cladire il reprezinta autorizatia de construire[/b]. Bunicii traiesc?



Actele care dovedesc proprietatea unei constructii, de regula, sunt:
1. Certificatul de urbanism;
2.Autorizatia de construire;
3.Titlul de proprietate pe teren sau, dupa caz, actul de constituire a dreptului de superficie, în cazul în care proprietarul constructiei nu este proprietarul terenului;

@ola71, va rugam sa ne dati mai multe detalii cu privire la regimul juridic al cladirii, deoarece, pot doar sa banuiesc faptul ca, aceasta a fost construita fara a exista, la data constructiei, o autorizatie de construire.



Cu tot respectul, insa certificatul de urbanism nu a dovedit niciodata dreptul de proprietate!
Redau din legea 50/1991:
Art. 6. - (1) Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autoritatile prevazute la art. 4, in conformitate cu prevederile planurilor urbanistice si ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, dupa caz, avizate si aprobate potrivit legii, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului, precum si lista cuprinzand avizele si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii.
(6) Certificatul de urbanism se emite, potrivit legii, si in vederea concesionarii de terenuri, a adjudecarii prin licitatie a proiectarii lucrarilor publice in faza "Studiu de fezabilitate" si pentru cereri in justitie si operatiuni notariale privind circulatia imobiliara atunci cand operatiunile respective au ca obiect imparteli ori comasari de parcele solicitate in scopul realizarii de lucrari de constructii, precum si constituirea unei servituti de trecere cu privire la un imobil. Operatiunile juridice mentionate se efectueaza numai in baza certificatului de urbanism, iar nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu nulitatea actului.

Totodata, art. 19 din Ordinul 839/2009 - Normele metodologige privind aplicarea legii 50/1991 prevede expres ca pentru emiterea CU solicitantul nu trebuie sa prezinte vreun titlu asupra imobilului sau alt act care sa ateste dreptul de proprietate.
In titlurile de proprietate emise in baza legilor fondului funciar nu exista rubrica dedicata constructiilor; ele se emit doar pentru terenuri, avand diverse categorii de folosinta, situate in intravilan sau extravilan.
Este adevarat ca, la intabularea constructiei, trebuie prezentat si titlul de proprietate asupra terenului, insa el face dovada proprietatii asupra terenului, nu si a constructiei aferente. Totodata, in cazul in care proprietarul constructiei nu este si proprietarul terenului, trebuie sa prezinte un act de constituire a dreptului de superficie, cu ocazia intabularii constructiei.



Cum noi vorbeam despre actul care dovedeste dreptul de proprietate asupra constructiei, sa revenim:
Daca casa este din 1900 toamna (cum banuiesc), mai mult ca sigur ca nu are autorizatie de constructie. Aceste imobile construite inainte de intrarea in vigoare a legii 50/1991 se inscriu in cartea funciara in baza Anexei 17 la Ordinul 634/2006, si anume in baza unui certificat de atestare a edificarii constructiei, eliberat de primarie. Impreuna cu documentatia cadastrala executata pentru teren, in baza titlului de proprietate existent, se face inscrierea in CF.
In masura in care bunicii, sunt titularii dreptului de proprietate asupra terenului si traiesc, intreaga documentatie pentru intabulare se va face, la cererea acestora, de catre un expert autorizat. Daca bunicii sunt decedati, trebuie dezbatuta succesiunea, mostenitorii urmand a solicita inscrierea dreptului de proprietate in CF.
Desigur ca aceasta este teoria, care ofera o idee generala initiatorului topicului despre documentatia necesara, insa un expert va identifica exact documentele care vor compune dosarul necesar intabularii dreptului de proprietate in CF.
Cat despre buletin, care era, de fapt, problema stringenta, la politie va trebui sa prezentati un extras de CF, dupa intabulare.
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2011
Kyandra, moderator
@kyandra, hai sa lamurim niste aspecte referitoare la certificatul de urbanism:

"Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 214/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a fost aprobata, cu modificari, prin Legea nr. 261/2009.

Legea nr. 261/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 493, din 16 iulie 2009.

Conform legii de aprobare a OUG nr. 214/2008, procedura de autorizare a executarii lucrarilor de constructii incepe odata cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism in scopul obtinerii, ca act final, a autorizatiei de construire.

Astfel, procedura de autorizare va avea ca prima etapa emiterea certificatului de urbanism. Legea nr. 261/2009 elimina astfel prevederea conform careia emiterea certificatului de urbanism se face ca urmare a cererii pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, depusa de solicitant.

A doua etapa consta in emiterea punctului de vedere al autoritatii competente pentru protectia mediului pentru investitiile care nu se supun procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului.

Potrivit legii nr. 261/2009, solicitantul autorizatiei de construire va notifica autoritatea administratiei publice competente cu privire la mentinerea solicitarii de obtinere, ca act final, a autorizatiei de construire, pentru investitiile la care autoritatea competenta pentru protectia mediului a stabilit necesitatea evaluarii impactului asupra mediului si a emis indrumarul conform legislatiei privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului.

Urmatoarea etapa in procedura de autorizare va consta in emiterea avizelor si acordurilor, precum si a actului administrativ al autoritatii pentru protectia mediului competente privind investitiile evaluate din punctul de vedere al impactului asupra mediului.

Apoi, urmeaza elaborarea documentatiei tehnice necesare pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Dupa aceea, trebuie depusa documentatia pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii la autoritatea administratiei publice competente."

Pentru exemplificare: [ link extern ]



@cermak gruianu: intrebarea utilizatorului era, daca nu ma insel, care este actul de proprietate al locuintei. Raspunsul, sper ca sunteti de acord cu mine, nu este, in nici un caz certificatul de urbanism. Titlul de proprietate se emite pentru teren, iar autorizatia de construire, impreuna cu pricesul verbal final de receptie, fac dovada proprietatii asupra constructiei (fara a pune la socoteala cazurile particulare, in care actul de proprietate al unei constructii poate fi un contract de vanzare-cumparare sau o hotarare judecatoreasca, etc).
CU este un act de informare, care, intr-adevar, sta la baza emiterii autorizatiei de construire (in CU, se prevad avizele, acordurile si toate celelalte cerinte care trebuiesc indeplinite de documentatia tehnica pentru a se emite autorizatia de construire). Insa, cum CU se poate emite si unui neproprietar, doar pentru informarea cu privire la regimul juridic al terenului, situatia din PUG, etc (insasi legea nu prevede pentru emiterea acestui document prezentarea vreunui act de proprietate), parerea mea personala este ca nu poate sta alaturi de actele care fac dovada dreptului de proprietate asupra unei constructii (cu atat mai mult cu cat acest CU se emite in vederea executarii acelei constructii, cand ea inca nici nu exista). Altfel, nu vad de ce ANCPI, la intabularea initiala a unei constructii, solicita copie legalizata a autorizatiei de construire si a procesului verbal final de receptie a lucrarilor, in nici un caz certificatul de urbanism.
Oricum, cred ca discutia devine prea "academica" pentru initiatorul topicului:D, desi mie mi-a facut o reala placere.
Cu deosebita stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Receptie casa dcanka2000 dcanka2000 Buna ziua, Doresc sa aflu daca conform legii exista o anumita perioada care trebuie sa treaca de la obtinerea autorizatiei de constructie pana la ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine o autorizatie contructie tanase_iuliana tanase_iuliana buna ziua!imi uteti spune si mie de ce fel de autorizatii si alte documente am nevoie in situatia in care am zidit un geam interior si am daramat un zid.nu ... (vezi toată discuția)
Pot solicita autorizatie de construire daca nu am carte funciara? iceflower iceflower Buna seara, Va rog sa imi spuneti daca pot solicita autorizatie de construire pentru consolidare si extindere casa construita aproximativ in anul 1930 chiar ... (vezi toată discuția)