avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme cu angajatorii - demisie in alb
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme cu angajatorii - demisie in alb

As vrea sa supun atentiei duumneavoastra urmatoarele realitati care au loc pe piata muncii din Romania, pe care legiuitorul roman le-a omis si care datorita faptului ca nu sunt prevazute de lege, organele competente nu le pot incadra.
Mai nou majoritatea firmelor de paza, si nu numai, la angajare odata cu contractul de munca pun angajatul sa-si semneze si demisia in alb. Lucru care este ilegaldar care nu este sanctionat in nici un fel.
Alt obicei al angajatorilor este acela de a opri angajatului actele in original, de frica, justifica ei, ca angajatul sa nu fuga cu echipamentul.
Aceste fapte ilegale nu sunt sanctionate in nici un fel in practica, iar angajatul se lasa prada abuzurilor angajatorilor.
Ce se poate face ca aceste fapte sa nu mai aiba loc, iar angajatul sa-si cunoasca si sa-si stie drepturile?
Va spun o realitate pentru ca am o problema cu o astfel de firma, am o decizie a unui ITM, din luna martie, care nu a fost respectata nici acum, am un dosar pe rol din luna ianuarie caruia nu i-a fost fixat nici acum primul termen, am o plangere la Directia Politiei Capitalei, tot din luna ianuarie, am fost la Politie sa ma ajute sa-mi recuperez actele originale si mi-au raspuns ca nu-i problema lor, sa ma duc sa-mi fac duplicat.
Astea sunt realitati de pe piata muncii care se pare ca nu-si gasesc rezolvarea.
Agentii de paza si multi angajati din Romania sunt supusi acestor practici nelegale si suporta abuzuri din partea angajatorilor. Ce este de facut?
Cum putem schimba legea?
Cum putewm sa ne facem auziti noi astia multi care platim impozite?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:06, 18 Mai 2014
1. Impotriva demisiei in alb exista o solutie:
Demisia este manifestarea de vointa unilaterala a salariatului prin care doreste incetarea raportului de munca din initiativa sa .. legea nu prevede ca angajatorul sa va forteze sa va dati demisia .. in caz contrar, salariatul poate solicita instanţei anularea demisiei sale ca act juridic unilateral, în cazul în care consimţământul său a fost viciat prin eroare, dol sau violenţă.

2. Nimeni nu poate fi considerat ca nu cunoaste legea (nemo legem ignorare censetur) - adagiu latin ce exprima principiul potrivit caruia se prezuma ca toata lumea cunoaste legea si nimeni nu poate fi aparat de raspundere invocand necunoasterea prevederilor ei; eroarea de drept nu exonereaza de raspundere. I
La noi, cunoasterea si respectarea legilor este o indatorire primordiala a tuturor cetatenilor, inscrisa in Constitutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroarea de drept ContSters230219 ContSters230219 \"Art. 1.175. - Contractul este de adeziune atunci când clauzele sale esențiale sunt impuse ori sunt redactate de una dintre părți, pentru aceasta ... (vezi toată discuția)
Demisie fanica2005 fanica2005 buna seara, in ce conditii angajatorul poate incheia un contract de subinchiriere a angajatilor-neavand acordul lor- cu o alta societate? cum poti contesta o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - semnare contract de munca odata cu demisia in alb alexxa333 alexxa333 In data de 8.05.2014 am primit o oferta de munca pentru functia de manichiurista.Tot in aceiasi zinam semnat si contractul individual de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)