avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repausul saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repausul saptamanal

In cazul in care se lucreaza in ture de 1zi/1zi (adica 12/36 ore), fara depasirea numarului de ore lunar, trebuie sa platesc ore suplimentare? in acest caz repausul saptamanal este de 3 sau 4 zile/sapt., dar acestea nu sunt consecutive: daca zilele in care lucreaza pica luni, miercuri, vineri, duminica, salariatul are liber marti, joi si sambata( 3 zile/sapt), iar in saptamana urmatoare are liber luni, miercuri, vineri si duminica (4 zile/sapt). Am fost acuzata ca incalc prevederile art.132 Codul Muncii si am fost sanctionata cu amenda.As vrea sa stiu daca este corect. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:22, 6 Mai 2009
Este corect. Trebuie sa stabiliti programarile de ture astfel incat sa acordati liber 2 zile consecutive, ele putind fi si in cursul saptamanii dar cel putin o data pe luna sa fie acordate sambata si duminica.

Codul muncii:
Art. 132. - (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.@
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive. Dispoziţiile art. 132 alin. (1) din Codul muncii nu sunt imperative, în sensul că nu este necesar ca cele două zile libere să fie acordate sâmbăta şi duminica, putând fi acordate si in alte zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre serviciul de noapte marcus68 marcus68 Lucrez in privat...Dupa tura de noapte , luni , marti , miercuri , joi(de 8 ore),vineri mi se da liber...sambata -duminica fiind repausul obligatoriu...este ... (vezi toată discuția)
Recuperare zile lucrate in weekend marauder marauder Eu stiu asa...daca angajatul lucreaza sambata, atunci are liber duminica (zi nelucratoare) si luni (libera pt ziua de sambata lucrata). Angajatul va primi ... (vezi toată discuția)
Program de lucru TOBASTIAN TOBASTIAN Buna ziua, Sunt angajat la un hotel din Timisoara la departamentul rezervai si azi am primit vestea a o sa mi se schimbe programul de lucru dupa cum urmeaza: ... (vezi toată discuția)