avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

buna , sunt divorsat de pe data de 10-03-14 si pana in prezent nu am primit nici un ban pt. pensia de intretinere a copiilor . cum ar trebui sa procedez sa o fac pe fosta sotie sa plateasca ??
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:10, 19 Mai 2014
actiune in instanta pentru plata pensiei sau plangere penala.
aveti mai multe variante. dati mai multe detalii asupra evenimentelor. nu s-a discutat pana acum despre cuantumul si modalitatea de plata a pensiei?
plangerea penala unde ar trebui sa o depun? la politie sau instanta?
politie
Obligatia legala de intretinere este indeplinita cand este remisa copilulul suma de bani cu titlu pensie de intretinere.

Neplata pensiei de intretinere, in cuantumul stabilit prin hotarare judecatoreasca, cu rea credinta, timp de cel putin trei luni, angajeaza raspunderea penala a faptuitorului, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.


Sub aspectul laturii subiective , infractiunea este savarsita cu intentie, directa sau indirecta.( in acest sens, se prezuma ca exista un refuz nejustificat al debitorului obligatiei legale de intretinere).

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila, iar impacarea partilor reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala.





Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.



Hotararea poate fi pusa in executare silita.




Succes.


daca abia ati divortat, cred ca nici hotararea nu v-a venit acasa. Dupa ce veti legaliza hotararea, o puteti pune in executare iar pt asta, veti apela la un executor judecatoresc.
Ca sa ii faceti plangere penala, va trebui sa mai asteptati macar 3 luni de cand veti legaliza hotararea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara neachitata de 4 luni koreh silvia koreh silvia Buna ziua! Spuneti-mi va rog unde se face plangere pentru neachitarea pensiei alimentare timp de 4 luni? Fostul concubin nu doreste sa imi plateasca pensia ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara elenaanalia elenaanalia Buna ziua. Am o fetita de 5 ani si sunt divortata. tatal fetei e plecat din tara si timp de vreo 3 ani nu a platit pensia alimentara hotarata de judecator la ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minori ioanpas ioanpas buna , sunt divorsat de pe data de 10-03-14 si pana in prezent nu am primit nici un ban pt. pensia de intretinere a copiilor . Am facut plangere penala la ... (vezi toată discuția)