avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara

Buna ziua. Am o fetita de 5 ani si sunt divortata. tatal fetei e plecat din tara si timp de vreo 3 ani nu a platit pensia alimentara hotarata de judecator la vremea aceea de 150 ron. Dupa ce am facut plangere a platit pensia inclusiv cea din urma. De trei luni iar nu a mai platit nimic. Ce trebuie sa fac? El zice ca a avut luni in car a trimis mai mult decat ce-l obliga instanta si dupa socoteala lui are platita in avans pensia alimentara. Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: elenaanalia , utilizator 09:54, 27 August 2014
Pensia de intretinere se plateste lunar, prestatia este una periodica.


Neplata pensiei de intretinere, in cuantumul stabilit prin hotarare judecatoreasca, cu rea credinta, timp de cel putin trei luni, angajeaza raspunderea penala a faptuitorului, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.


Sub aspectul laturii subiective , infractiunea este savarsita cu intentie, directa sau indirecta.( in acest sens, se prezuma ca exista un refuz nejustificat al debitorului obligatiei legale de intretinere).

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila, iar impacarea partilor reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala.

Asadar, chiar daca este remisa o suma de bani, insa nu este cea specificata in hotararea judecatoreasca, fiind facuta, in esenta, doar o plata partiala.


Obligatia legala de intretinere este indeplinita cand este remisa copilulul suma de bani cu titlu pensie de intretinere.


Chiar daca nu sunt intrunite cerintele prevazuta pentru a se individualiza pedepasa inchisorii prin amanarea aplicarii pedepsei , legiutorul a prevazut un caz special, raportat la aceasta infractiune.

In cazul in care se va demonstra faptul ca lipseste vinovatia , nu va fi aplicata nicio sanctiune penala.
.


Hotararea poate fi pusa in executare silita.



Succes.


El zice ca a avut luni in car a trimis mai mult decat ce-l obliga instanta

Si dvs ce ziceti ?
Spun ca niciodata nu e mai mult decat ce-l obliga instanta pentru un copil, copil la care spui ca tii enorm. Si da a avut luni in care a trimis mai mult decat pensia alimentara, si anume de ziua ei spunand ca restul sunt pentru cadou sau in primele luni de cand a inceput sa plateasca pensia alimentara restanta după ce i-am facut plangere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara neachitata de 4 luni koreh silvia koreh silvia Buna ziua! Spuneti-mi va rog unde se face plangere pentru neachitarea pensiei alimentare timp de 4 luni? Fostul concubin nu doreste sa imi plateasca pensia ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara rokhsana rokhsana Buna ziua. Am si eu o problema legata de neplata pensiei alimentare. In martie 2011 s-a pronuntat divortul si baiatul care are acum 9 ani a ramas la ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara- neplata mihaitony mihaitony buna ziua as dori sa stiu si eu ce consecinte are neplata pensiei alimentare timp de 3 luni a unui copil minor se poate face inchisoare ,daca pot demonstra ... (vezi toată discuția)