Buna ziua. Am si eu o problema legata de neplata pensiei alimentare.
In martie 2011 s-a pronuntat divortul si baiatul care are acum 9 ani a ramas la mine.
Fostul meu sot de cand sa definitivat divortul si pana in ziua de azi mi-a platit aproximativ suma de 1000 ron, ultimii bani pe care mi i-a dat au fost in mai 2012.
Pe data de 7 august 2012 am facut o plangere la politie insa fara nici un rezulat pana in februarie 2013 cand dosarul meu a fost transferat la Parchet,si de atunci nici un semn de viata.
Am fost la Parchet , m-am interesat daca lucreaza cineva sau daca s-a uitat cineva peste dosarul meu si nimic.
Precizez faptul ca de cand am inaintat plangerea la politie fostul meu sot nu a primit nici macar o citatie sa plateasca sau macar sa vina la sectie sa vorbeasca cu respectivul care a luat dosarul in primire.
De fiecare data cand am vorbit cu el despre banii si despre plata pensiei alimentare a spus ca nu lucreaza si ca nu are bani, insa stiu ca in februarie 2013 lucra pentru ca cei de la sectia de politie l-au gasit cu carte de munca, ulterios dandu-si demisia.
In prezent lucreaza dar in coninuare nu vrea sa imi plateasca pensia alimentare.
Ce as putea sa fac cand nici politia si nici procurorul care se ocupa de dosar nu fac nimic?
Va multumesc.
Totusi, nu ati obtinut niciun raspuns ?Solicitati un raspuns in scris, luati un nr de inregistrare. Va puteti plange apoi pt tergiversarea cercetarilor la prim procuror.
Cat dureaza cercetarile, mai bine apelati la un executor judecatoresc sa il execute silit. Daca are venituri sau bunui, va puteti primi pensia.
Faceti plangere la prim procuror pentru tergiversarea plangerii dvs. solicitandu-le totodata definitivarea dosarului si trimiterea acestuia in judecata! La executor mergeti mai repede ptr. ca trebuie sa aveti in vedere si termenul de prescriptie de 3 ani in care orice suma de bani se prescrie.....riscati sa pierdeti astfel dreptul legal al copilului dvs de la tatal sau!
Neplata pensiei de intretinere, in cuantumul stabilit prin hotarare judecatoreasca, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni, angajeaza raspunderea penala a faptuitorului, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.
Sub aspectul laturii subiective , infractiunea este savarsita cu intentie, directa sau indirecta.( in acest sens, se prezuma ca exista un refuz nejustificat al debitorului obligatiei legale de intretinere).
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila, iar impacarea partilor reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala.
Asadar, chiar daca este remisa o suma de bani, insa nu este cea specificata in hotararea judecatoreasca, fiind facuta, in esenta, doar o plata partiala, infractiunea incriminata de art. 305 din Codul penal subzista.
Obligatia legala de intretinere este indeplinita cand este remisa copilulul suma de bani cu titlu pensie de intretinere.
Chiar daca nu sunt intrunite cerintele prevazuta pentru a se individualiza pedepasa inchisorii prin suspendarea conditionata a executarii acesteia, legiutorul a prevazut un caz special de suspendare conditionata a executarii pedepsei, raportat la aceasta infractiune.
In cazul in care se va demonstra faptul ca lipseste vinovatia , nu va fi aplicata nicio sanctiune penala.
Puteti contesta solutia dispusa de procuror.Va puteti interesa de stadiul actelor de cercetare penala.
Pentru executor judecatoresc nu am bani, nu am bani nici ptr avocat . Probabil daca aveam avocat si aveam cu ce sa il platesc acum aveam si eu ceva raspunsuri.
El venituri are, nu stiu cat de mari, bunuri stiu ca si- a luat anul trecut calculator, combina, cuptor cu microunde, statie si in plus cadourile pe care le face la actuala iubita si la copila acesteia( stiu de la proprietarul locuintei unde sta cu chirie ptr ca am mai pastrat legatura ca sa stiu ceea ce face si de la baiat pe care l-am mai lasat la el).
Nu siu ce sa fac si cum sa mai vb cu el de bani ...spune ca imi da bani cand o sa castige la loto....:confused:....