Sunt lucrator SSM intr-o institutie publica. Sunt trimis la sedintele Cmitetului jjudetean pentru situatii de urgenta in locul sefului unitatii. Prin fisa postului mi s-a impus sa particip la aceste sedinte si in afara orelor de program deci si sambata si duminica.
Este lagal acest lucru ? Mentionez ca mi s-a trecut acest lucru in fisa postului fara a fi consultat.
Codul muncii mentioneaza plata orelor suplimentare (in zilele nelucratoare - dublu) sau recuperarea corespunzatoare a acestora (ora la ora).
In anul 2014 nu se efectueaza plata pentru orele suplimentare, in unitatile bugetare.
Daca nu aveti sarcini de serviciu legate de situatii de urgenta, nu este corect sa fiti delegat la aceste sedinte. Responsabilitatea este a angajatorului.
Daca aveti trecut in fisa postului asa ceva , trebuia s-o semnati sub rezerva legalitatii acelei atributii.
Prin urmare, neindeplinirea atributiilor prevazute in fisa psotului poate constitui abatere disciplinara.
In anul 2014, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator(art.9 alin.1 din OUG 103/2013).
Cred că nu am fost prea explicit. Nu sunt interesat de felul în care se plătește munca în afara orelor de program ci dacă este legal să primesc sarcini de muncă în afara orelor de program fără a mi se cere consimțământul. Deoarece aceste convocări în afara orelor de program se fac de obicei cu o jumătate de oră înainte de desfășurarea lor, deci nu îmi pot planifica o ieșire din localitate sau participarea la un eveniment fără teama de a nu fi chemat în jumătate de oră la convocare, teoretic ar trebui să stau tot timpul acasă sau pe lângă. Menționez că nu suntem unitate militară astfel încât să ”fiu prezent la datorie” la orice oră din zi și din noapte și unde astfel de privațiuni sunt compesate prin salarii pe măsură și unde angajații aveau cunoștință de astfel de privațiuni atunci când s/au angajat. Ori în cazul meu, decizia conducătorului unității de a-l înlocui eu la aceste convocări în afara orelor de program fără a mi se cere consimțământul, mi se pare cel puțin un abuz.
Fisa postului
mariuca4
Angajatorul mi-a modificat fisa postului. Ce se intampla daca nu vreau sa o semnez, in conditiile in care consider ca nu este corect intocmita. Nu ma refer la ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris
MD2013
Astazi am primit un avertisment scris in care sementiona ca am incalcat prevederile ROI privind fisa postului :\\\\"angajatul indeplineste si alte sarcini ... (vezi toată discuția)