Aceeasi problema am avut-o si eu. M-am interesat la mai multe persoane (inclusiv la cele care fac parte din control) si am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa le faci numai in lei noi si pe spatele lor sa mentionezi ce bani vechi ai avut.
Bun gasit!
Parerile sunt foarte impartite referitor la modalitatea de a completa monetarul dupa 1 Iulie 2005.
Monetarul se compleateaza referitor la valoarea incasarilor dintr-o zi (adica valoarea ce apare pe Raportul Z de la casa de marcat )sau cu valoarea soldului ce apare in Registrul de casa?
Asa mi-au spus niste persoane, desi nu am auzit pana acum sa existe o astfel de solicitare legala. Respectivele contabile sustin ca aceasta ar fi modalitatea de completare a monetarului de la 1 Iulie 2005, fara sa cunoasca exact ce act normativ prevede acest lucru.
Cunoaste cineva vreun act normativ care sa prevada aceste informatii?
Daca da, va rog sa ne luminati si pe noi cu eventuala publicare a acestuia aici.
Va multumesc
Monetarul se completeaza conform bandei de casa. Eu am mai multe case de marcat si fiecare isi completeaza monetarul aferent. Soldul registrului de casa rezulta din cumularea bandelor de casa( a monetarelor), a incasarilor minus platile.
Daca exista o reglementare care sa specifice ca soldul registrului de casa trebuie trecut pe un monetar va rog sa il mentionati ....
Intr-adevar parerile sunt impartite si nimeni nu stie sigur care ar fi procedura corecta si asta din cauza exprimarilor total nereusite existente in legislatia actuala.Pana in 01.07.2005 erau obligati sa foloseasca monetare cei care lucrau in unitati cu amanuntul, iar acestea se completau in singura moneda existenta la aceea data. In ordinul 1840/2004 cu aplicabilitate din 01.07.2005 la dispozitii tranzitorii se face urmatoarea precizare "Soldul registrului de casa se prezinta in moneda noua.Prezentarea componentei soldului de casa se face in functie de structura numerarului existent, respectiv moneda noua si moneda veche, dupa caz". Unde se face prezentarea si in ce forma au uitat sa mai precizeze. Personal am recomandat ca prezentarea numerarului existent in casierie sa se faca pe fila registrului de casa , dupa soldul final care este reflectat in moneda noua in sensul ca sub soldul de casa sa scrie format din x lei noi, y lei vechi. Daca solutia recomandata este corecta vom vedea la un eventual control, pana atunci suntem nevoiti sa ne asumam raspunderea pentru deciziile luate in asemenea situatii.
Vad ca e un subiect foarte controversat ........
Hai sa o lamurim ...
" 10.Formularele cu regim special, existente în stoc la data de 30 iunie 2005, cum ar fi: monetarul, biletele de călătorie, biletele de spectacol, bonuri cu valoare fixă etc., care au înscrise în conţinutul lor valori fixe, pot fi utilizate până la epuizarea stocului, cu condiţia înscrierii pe formulare a noii valori rezultate în urma denominării efectuate în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (5) din Legea nr. 348/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Înscrierea noilor valori se realizează prin aplicarea unei ştampile, prin înscriere manuală sau prin alte procedee tehnice."
PRECIZÃRI din 8 iulie 2005 pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2005 privind unele măsuri de natură fiscală şi financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale- ordinul 978- M.O. 651/22.07.2005
Deci , folosesti un singur tip de monetar , indiferent de ceea ce incasezi , care se completeaza in RON. Pana sa apara aceste precizari , noi am folosit 2 tipuri de monetare : cele vechi si cele noi ....... acum le folosim pe cele vechi , dar trecem valorile in RON