avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Problema recuperare debit credit nevoi personale - ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Problema recuperare debit credit nevoi personale - procedura

Buna seara .
Tatal meu a contractat un credit nevoi personale in 2006 pe 4 ani . In 2007 el a decedat si avand o asigurare atasata creditului s-au icneput procedurile pentru intocmirea dosarului .

Din lipsa unor acte la dosar s-a amanat plata asigurarii pana in acest an de catre societatea de asigurari .

Intre timp creanta a fost trimisa catre un recuperator de debite (APS_HOLDING). Acestia ne-au trimis cateva scrisori prin care ne ameninta sa achitam o suma de 5700 lei reprezentand datoria catre banca .

Am luat din nou legatura cu cei de la asigurari si cazul s-a rezolvat in cele din urma , asigurarea platind ( doar )3377 lei suma restanta catre RBS si mi-au confirmat acest lucru printr-un email - spunand citez :


Suma despagubita de compania de asigurari in valoare de 3377.61 RON reprezinta soldul ramas dator la data decesului conform graficului initial de rambursare.

Totodata mentionez faptul ca suma platita In contul RBS a fost confirmata ca fiind cea corecta de catre reprezentantii bancii.

Cu deosebita consideratie,


Surpriza ...

Cei de le recuperare debite ( APS-Holding ) au trimis din nou o scrisoare ca a mai ramas de achitat o restanta ( de vreo 2200 lei ) din totalul sumei datorate .

Am incercat sa le explic ca asiguratorul a achitat debitul si ca banca nu mai are nici o pretentie dar ei sustin ca a mai ramas o restanta .

In ultimul mail oficial pe 23.04 le-am cerut oficial anumite acte din care sa reiasa :

- calitatea lor in relatia cu banca

-calculul sumei cerute de ei defalcat

-copii ale documentelor prin care se face dovada acelei datorii si cum a fost calculata .

La mail am primit un reply ca voi avea un raspuns in 30 de zile .

Astazi in schimb am primit o noua scrisoare de amenintare ca daca nu platim restanta pana pe 23.05 ( 30 de zile de la mail ) vor inainta cazul in instanta .

Raman intrebarile :

Daca debitorul a decedat si cazul a fost aprobat de asigurator si s-a facut si o plata , cum putem din punct de vedere legal opri aceste incursiuni ale recuperatorului ?

Daca nu ni se furnizeaza documentele cerute de ce sa platim acei bani ceruti ?

Daca nu primesc raspunsul in cele 30 de zile e posibil sa se opreasca cu actiunea ?

Ce sfaturi puteti sa imi dati privitor la acest caz , atata timp cat nu vor sa imi spuna cum au calculat suma respectiva.
Cel mai recent răspuns: emijitaru , utilizator 12:38, 28 Mai 2014
Pana acum ati procedat bine. Nu va lasati intimidati. Cereti bancii, printr-o adresa oficiala, prin posta cu confirmare de primire si mentionare punctuala a continutului, ori direct prin registratura lor, prezentand 2 originale identice, cerand sa se scrie olograf + semnatura de cel ce primeste "Am primit un exemplar identic cu acesta" + stampila bancii si a angajatului respectiv de la registratura, prin care sa cereti eliberarea unei adeverinte prin care sa se mentioneze stingerea datoriei fata de banca referitor la creditul de nevoi personale contractat de tatal dumneavoastra (sincere condoleante, dumnezeu sa-l odihneasca), precum si faptul ca mostenitorii legitimi ai acestuia (de drepturi si obligatii) nu mai datoreaza absolut nimic bancii referitor la acel imprumut (3377,61 RON). Apoi, dupa obtinerea adeverintei in original, puteti cere ca banca sa reglementeze relatia cu firma de recuperari credite cerandu-le expres sa inceteze urmarirea mostenitorilor de drept ai tatalui dumneavoastra odata ce datoria a fost achitata in intregul sau, la data la care a intrat in nefiinta tatal dumneavoastra.
Daca nu reusiti atunci va trebui sa mergeti in instanta si sa chemati toate partile implicate (banca, firma de asigurare si firma de recuperare credite) cerand rezolvarea situatiei prin aceea ca veti arata ca taraganarea achitarii de catre firma de asigurare a datoriei de la momentul decesului tatalui pana anul acesta (!!! 7 ani de zile !!!) a generat aceasta situatie neplacuta si care intineaza si memoria tatalui dumneavoastra ca rau platnic, deci ca fiind de rea credinta, cand de fapt tatal dumneavoastra a fost bun platnic, deci de buna credinta, ca si mostenitorii de drept (dumneavoastra si ceilalti mostenitori de drept).
Mai puteti face si o adresa catre firma de asigurari cerandu-le, oficial prezentarea situatiei si motivarea faptului ca s-a intarziat intocmirea dosarului 7 ani astfel ca acoperirea integrala a sumei datorate catre banca s-a facut in cele din urma in cuantumul de 3377,61 RON.
Probabil ca firma de recuperari pluseaza ilegal, dorind sa incaseze sume bonus, nesocotind legalitatea si statul de drept. Probabil ca au o intelegere semnata cu banca prin care primesc un anume procent din sumele recuperate. Cu siguranta ca ei spera sa va sperie si sa le platiti mult peste sumele datorate, cele reale si legale. Asteptati si raspunsul lor oficial, pe care, probabil ca nu-l veti primi niciodata.
Puteti cere si bancii o copie de pe contractul incheiat cu firma de recuperari credite, pe care, in eventualitatea in care veti ajunge si la instanta, alaturi de copii de pe celelalte dovezi, inscrisuri, documente si martori, veti putea cere reglementarea legala oficial, cerand si recuperarea de sume pecuniare ce constituie prejudicii suferite pana in prezent, (daune interese si chiar morale), cheltuieli pricinuite cu situatia in care ati fost pusa impotriva vointei si drepturilor avute, alaturi de ceilalti mostenitori. Puteti face chiar plangere penala impotriva firmei de recuperari pentru hartuire, etc., daca va fi cazul.
Asa ceva nu trebuia facut si, probabil ca este posibil numai in Romania. Angajatii bancii au gresit pentru ca nu trebuiau sa apeleze la serviciile private a unei firme de recuperatori (?!?) ci mai degraba la firma de asigurare cu care trebuiau sa se inteleaga inca din 2007. Din nefericire lucrurile stau intr-o lumina rusinoasa si nu ar fi trebuit sa fiti tarata in aceasta regretabila situatie.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
Mihail_POPA, utilizator
Din pacate vorbim de banca RBS care s-a desfiintat ( la ora actuala existand doar o unitate in Romania ce urmeaza a fi vanduta .. nu stiu in ce masura imi vor putea furniza acele acte .

In ce masura este obligata societatea de recuperare de debite sa imi prezinte acele acte si in ce perioada ?

Daca conform celor de la asigurari RBS a confirmat stingerea debitului , atunci cine este rapsunzator de aceasta situatie ?

Daca ii ignor pur si simplu din cauza ca nu imi trimit niste acte doveditoare ( paote mai apar intre timp si alte societati de recuperare cu aceleasi cerinte :)) ) ce pot face ei vorbind de valoarea sumei cerute ? ( instanta , executor ,etc.. )
Incercati la banca respectiva, eventual chiar personal, pentru a va sustine cauza si a primi personal eventualele adeverinte si copii de pe documentele necesare, explicatiile date in raspunsul anterior.

Societatea de recuperari credite este obligata sa va dea raspunsul in 30 zile oficial la care ar trebui sa anexeze si un act original din partea lor precum si copii de pe documentele ce justifica actiunile pe care le intreprind impotriva dumneavoastra.

Raspunderea pentru situatia creata este firma de asigurare care a taraganat demersurile oficiale legale si stingerea creditului ce trebuia facuta imediat dupa decesul tatalui dumneavoastra.

Ati putea sa ii ignorati dar nu este cazul, v-am explicat si anterior, trebuie sa faceti rost de probele pe care le veti prezenta chiar si instantei de judecata, daca va fi cazul, insa nu cred ca ei vor mai avea curajul sa intreprinda astfel de demersuri odata ce aveti confirmarea firmei de asigurari precum si a bancii in legatura cu stingerea datoriei.

Automat, banca trebuie sa faca o notificare catre firma de recuperari informandu-i ca s-a stins litigiul cu dumneavoastra si ca a primit datoria in intregul sau astfel ca nu mai este cazul si nu se mai justifica legal urmarirea dumneavoastra pentru recuperarea creditului.
Am trimis si catre banca solicitarea au trimis mail automat ca revin cu raspuns.
Intre timp a venit raspunsul de la recuperator si mi-au trimis 2 acte :
- unul in care se arata ca RBS cesioneaza contractul catre ei
- un alt act cu suma defalcata in care se specifica ca :
principal - 0 lei
dobanda - 400 lei
penalitati - 1723 lei .

Ce pot face in aceasta situatie , probabil penalitatile s-au adunat din cauza intarzierii platii de catre asigurator catre banca .. Se poate invoca prescriptia datoriei , s-au daca asiguratorul a facut plata in februarie 2014 se considera intreruperea prescriptiei .

Banca si recuperatorul au incheiat cesiunea in 08.2013, decesul a survenit in 05.2008 moment din care nu s-a mai efectuat nici o plata.
Multumesc anticipat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare nelutibuleac nelutibuleac daca o persoana a contractat un credit cu buletinul,si dupa 3 ani a decedat,firna de asigurare preia ratele restante,stiind ca in contract se prevede asigurare ... (vezi toată discuția)
Instiintare executare silita .un mic ajutor cu un sfat daca va rog ! ? andrey-tudy andrey-tudy Treaba sta in felul urmator ,cu cateva ore a venit postasul sa imi aduca o Instiintare de executare silita In urma cu 2 ani si jumatate tatal meu a avut un ... (vezi toată discuția)
Un credit de nevoi personale se mosteneste? GeaninaC GeaninaC Bună seara, am nevoie de sfaturi de la cineva care a trecut prin aceeași situație și/sau cineva care deține cunoștințe în ... (vezi toată discuția)