Caz concret. Bunicii au avut o casa in Cluj. Casa a fost vanduta dupa 89. Am deschis proces si am avut castig de cauza. Respectivii nu au evacuat si au mai ramas in imobil. Nu s-a mai perceput chirie pentru ca nu au vrut sa semneze. Au cerut banii pe investitiile facute. Au prezentat acte. Dupa cativa ani cand s-a terminat procesul noi le-am platit cateva mi de lei pe investitiile facute iar ei de cateva ori mai mult pentru chiria neplatita. Deci trebuie sa aveti actele (chitante + facturi) care sa dovedeasca investitiile facute. Daca ar fi evacuat in liniste si pace nu i-ar fi costat nimic - mentionez ca erau persoane nu bogate, ci foarte bogate. Statul v-a vandut ceea ce nu era al sau, de obicei pe nimic. Va trebui sa deschideti proces probabil cu cei care v-au vandut - asta daca mai exista. Consultati avocati specializati in asa ceva.
Este destul de complicata situatie.
1.- Cum s-a obtinut autorizatia de construire, atita timp cit pe legea 112/1996 se vindeau doar cladirile nu si terenul de lunga cladiree ? Cred ca vor fi implicati si cei care au permis sa se construiasca pe un teren care nu este in proprietate.
2.- Legile mai spun ca se acorda despagubiri pentru imbunatatirile facute in spatiile comerciale. Este destiut daca acele imbunatatiri au fost facute, dvs. stiind ca este o revendicare. In acest caz gtrebuia sa cereti acordul celui care revendica, pentru ca legile spun ca, o lucrare facuta fara acord, cel care trebuie sa spuna DA lucrarilor, poate sa nu le recunoasca, sdpunind ca nu ii erau necesare.
Este destul de complexa problema, si trebuie stiute toate datele ei. Eu cred ca un avocat va va lua banii, ca el va va reprezenta, asta ii este menirea, si nici un avocat nu va va garanta reusita. Cel mai bine este sa va intelegeti cu cei care sunt in drept proprietari. Dumneavoastra nu ati fost niciodata. Statul va vandut ce nu avea in proprietate, avea in custodie doar, sa zicem. Asta a fost smenul primului presedinte din democratie. A facut proprietari pe bani de nimic (erau multi cei care doreau sa aibe o casa boiereasca, la care nu au asudat cind au contruit-o). E mult de spus pe tema asta. E drept ca in contra partida s-au facut si ilegalitati primind inapoi case, unii care niciodata nu au fost proprietari, folosind acte false. Problema este ca cei care erau indreptatiti sa isi primeasca casa inapoi si acum, dupa 25 ani, se judecaca cu slabe sanse de reusita. Tara tristuta si prostuta. cu conducatori smenari.