avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Este sau nu clauza abuziva?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Este sau nu clauza abuziva?

Plata unui comision la acordarea unui credit ipotecar este o clauza abuziva?Specific contractul este facut de comun acord in anul 2007 la un credit ipotecar.Comision acordare 2% din valoarea valorii imprumutate ,in cazul de fata 2% din 100.900 chf.
"Clauza abuziva este acea clauza inserata in contract care, nefiind negociata direct cu consumatorul, creeaza in detrimentul acestuia si contrar cerintelor bunei-credinte un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor semnatare".
Sanctiunea aplicabila unei clauze abuzive este nulitatea absoluta, care poate fi solicitata instantei de judecata oricand.
Aveti de ales intre a va plange protectiei consumatorului si a actiona in instanta personal banca, nu sunttei impiedicat de nimic sa actionati in ambele directii daca un raspuns de la protectie nu va e favorabil.
Puteti cere in prealabil bancii sa a justifice acel comision, ce reprezinta si de ce v-au taxat in procent ca munca depusa cu verificarea dvs si intocmirea actelor nu variaza in functie de suma acordata.

Aveti aici o hotarare irevocabila favorabila pe acest aspect la Tg Mures.

[ link extern ] /

Instanţa reţine că în fapt comisionul de acordare la care se face referire în convenţiile supuse analizei, în cuantumul perceput de 2% din valoarea creditului acordat, nu a putut fi justificat de către pârâtă în condiţiile în care elementele enumerate în întâmpinare care determină în opinia sa perceperea acestuia nu sunt în măsură să conducă la achitarea acestuia într-un asemenea cuantum.

Cu atât mai puţin poate fi justificat cuantumul sumelor stabilite cu acest titlu, în condiţiile în care pârâta nu a fost în măsură să ofere nici măcar un singur criteriu pentru a se verifica modul de calcul al acestui comision.

Dacă justificarea acestui comision o reprezintă acoperirea cheltuielilor aferente întocmirii documentaţiei de credit, atunci nu se explică de ce cuantumul acestuia este invariabil de 2%, indiferent de tipul de contract (unul fiind un contract de credit ipotecar, care cel puţin la nivel teoretic implică mai multe costuri, cel de-al doilea fiind un contract de nevoie personale) şi de acest cuantum este raportat la mărimea sumei împrumutate şi nu la volumul, complexitatea actelor ce formează documentaţia de acordare a creditului (mai ales în condiţiile în care aceste contracte sunt preformulate, pentru fiecare tip de credit)”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit volksbank titima titima In august 2008 am contractat la Volksbank un credit in valoare de 49000 CHF (adica 30000 euro la paritatea din data contractarii creditului). Pana in ian 2013 ... (vezi toată discuția)
Decizia tribunalului galati zenitnove zenitnove va rog daca ma puteti ajuta cu Decizia Tribunalului Galati cu denominarea. Multumesc. (vezi toată discuția)
Comision de risc credit ipotecar banca cristian_pp cristian_pp Am un credit ipotecar la Volksbank incheiat in 2007. Cu riscul de a ma repeta am sa pun din nou problema comisionului de risc, pentru ca raspunsurile nu au ... (vezi toată discuția)