In august 2008 am contractat la Volksbank un credit in valoare de 49000 CHF (adica 30000 euro la paritatea din data contractarii creditului).
Pana in ian 2013 am platit cu regularitate ratele in CHF.
In ianuarie 2013 am converit in euro valoarea soldului. Creditul nou rezultat din paritatea CHF-EURO de la data conversiei a devenit de 35000 euro.
Din ianuarie 2015 pana in prezent am achitat cu regularitate ratele in euro.
Intrebari:
-in afara de comisionul de risc (4326 CHF) pe care l-am platit in perioada august 2008 – ianuarie 2013, pot negocia cu banca alte costuri? Ma refer in primul rand la dobanda pe care am platit-o incepand cu ianuarie 2013, dupa conversie credit la cei 4326 CHF?
-sunt si alte posibilitati de negociere cu banca in contextul legii?
in prezent Volksbank negociaza cu clientii doar scoaterea comisionului de risc din contracte si eventual diminuarea creditului cu sumele platite de clienti pana acum in temeiul clauzei privind comisionul de risc.
In rest, daca mai sunt alte clauze cu potential abuziv, banca nu este dispusa sa negocieze, dumneavoastra avand posibilitatea de a promova o actiune in instanta pentru anularea clauzelor abuzive.
Deoarece nu ati specificat ce alte comisioane sunt inscrise in contractul dvs. de credit si nici in functie de ce indici este calculata dobanda, nu putem sa precizam la acest moment daca in contractul dvs. de credit exista si alte clauze cu potential de a fi considerate abuzive.
Instantele de judecata nationale au constatat caracterul abuziv a urmatoarelor clauze continute uneori de contractele de credit:
· Clauze referitoare la perceperea unui comision de acordare a creditului;
· Clauze referitoare la perceperea unui comision de administrare;
· Clauze referitoare la declararea scadenţei anticipate a creditului dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plătit;
· Clauze referitoare la perceperea unui comision de rambursare anticipată a creditului atunci cand ne referim la credite cu dobanda variabila, atât cele cu garanţii imobiliare, cât şi cele fără acest tip de garanţii.
In cazul creditelor cu dobanda fixa un asemenea comision a fost limitat la maxim 1% din valoarea creditului rambursată anticipat.
Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime din valoarea creditului sau de plata unui anumit numar de rate.
· Clauze referitoare la obligatia platii unui comision de risc, comision care in fapt reprezinta o dobanda mascata perceputa de banca, suplimentar, pe langa dobanda vizibila suportata de consumator in raport cu suma imprumutata;
· Clauze care dau dreptul bancii creditoare să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator.
Depinde acum ce tip de clauze contine contractul dvs, oricum in cazul in care banca nu doreste sa negocieze va ramane deschisa calea instantelor de judecata, litigiu in care va puteti folosi de hotararile pronuntate in acest domeniu.
In cazul in care doriti sa apelati la instantele de judecata va recomand sa apelati la ajutor de specialitate si sa constientizati faptul ca litigiul poate dura chiar si 1 an-2 ani.
Oug 50/2010
logodnica
Buna ziua,
In articoul din WALL-STREET publicat in 03.09.2010, dl. Cristian Radu – Director Directie Managementul Retelei din cadrul Volksbank a ... (vezi toată discuția)