avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proces pentru lovire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proces pentru lovire

Salut,

Acum 2 ani imi serbam ziua de nastere intrun local public cu cativa prieteni de ai mei.In acel local eram eu si grupul meu de prieteni, si un alt grup necunoscut. Mai spre dimineata celalalt grup (6 persoane) au iscat un incident care s-a lasat cu 3 persoane din grupul meu "avariate" printre care si eu. In timpul incidentului mi-a disparut un telefon de ~400Euro si suma de 4000 Euro. S-a sunat la 112, s-au luat declaratii de la 3 din cei 6 faptasi, barmanului, cat si noua.2 din cele 3 parti vatamate au obtinut certificate medico-legale de 8 respectiv 14 zile
Dupa lungi tergiversari s-a trimis (dupa 2 ani si zeci de insistente pe la parchet si CSM) dosarul in instanta avand ca Obiect dosarlovirea sau alte violenţe (art. 180 C.p.).

Intrebarile mele sunt :
1. De ce nu s-au incadrat la fapta de talharie? Se poate schimba incadrarea in cursul procesului sau se trimite inapoi la Cercetari Penale Politie pentru reformulare?
2.Daca nu se poate schimba incadrarea, cum imi pot recupera `4500 Euro? Doar sustinandu-mi furtul acelor bunuri? Unde este fapta de furt in dosar?
3.Se pot solicita circumstante agravante pentru inculpati (art 75. pct a, e)
4.Din experientele dvs ce sume se vehiculeaza pentru impacare avand in vederecircumstantele mai sus mentionate?

va multumesc,
Cel mai recent răspuns: pschintee , utilizator 14:05, 16 Mai 2009
Curios este de ce a trebuit 2 ani pentru a incadra fapta la art.180.c.p.
La fel de curios unde au stat actele in acest rastimp si de ce.
Ca sa fiu mai explicit,cred ca organele de ancheta nu au avut destule elemente pentru incadrarea faptelor la art.211 c.p.
Probabil ca sustinerea dvs. privind furtul telefonului si a sumei de bani nu a putut fi dovadita,sau mai exact nu a existat.:)
Daca pe parcursul judecati in instanta apar noi elemente ,dosarul poate fi trimis la organele de cercetare .
Numai sustinerea dvs. privind furtul sumei de bani si telefonul nu este suficienta.
Din punctul meu de vedere daca altercatia a avut loc intr-un local public mai degraba se faceau cercetari pentru ultraj contra bunelor moravuri.:)
Aveti posibilitatea sa va inpacati in instanta.
Schim barea incadrarii juridice a faptei poate avea loc atat in cuesul up ,cat si i n faza de judecata. Dacă în cursul judecăţii se consideră că încadrarea juridică dată faptei urmează a fi schimbată, instanţa este obligată, conform art. 334 C. proc. pen., să pună în discuţie noua încadrare. Încălcarea acestei dispoziţii legale atrage nulitatea actului numai atunci când prin nepunerea în discuţie s-a adus părţii o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actulu
talharia- Infractiune care face parte din categoria infractiunilor contra patrimoniului (privat sau public),
asezate in t. III, art. 211, C. pen., partea speciala, si consta in furtul savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari, ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii, ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea. Talharia are variante agravate (alin. 2 si 3).
Incadrarea JURIDICA a faptei a fost facuta in timpu actelor premegatoare urmaririi penale. Dar este posibil sa aiba loc schimbarea uncadrarii juridice . Din punctul meu de vedere fapta se indadreaza cu succes la art. 211 si exista si unele afravante.
Din punctul meu de vedere , a fost savarsita in concret infractiunea de talharie.
dosarul a fost tergiversat deoarece inca de la data incidentului la sectia de politie s-au pus niste presiuni de catre infractori, si era cat pe ce sa ii lase liberi pe toti fara sa le ia declaratii..

suma si telefonul s-au furat, nu siu de cine, si am vreo 12 martori...

filipstelian a scris:

Curios este de ce a trebuit 2 ani pentru a incadra fapta la art.180.c.p.
La fel de curios unde au stat actele in acest rastimp si de ce.
Ca sa fiu mai explicit,cred ca organele de ancheta nu au avut destule elemente pentru incadrarea faptelor la art.211 c.p.
Probabil ca sustinerea dvs. privind furtul telefonului si a sumei de bani nu a putut fi dovadita,sau mai exact nu a existat.:)
Daca pe parcursul judecati in instanta apar noi elemente ,dosarul poate fi trimis la organele de cercetare .
Numai sustinerea dvs. privind furtul sumei de bani si telefonul nu este suficienta.
Din punctul meu de vedere daca altercatia a avut loc intr-un local public mai degraba se faceau cercetari pentru ultraj contra bunelor moravuri.:)
Aveti posibilitatea sa va inpacati in instanta.

Nu că organele de ancheta nu au avut destule elemente pentru încadrarea faptelor la art. 211 C.p., ci însăşi descrierea faptelor spun clar că nu este vorba de art. 211, şi anume "in timpul incidentului mi-au dispărut .....", nefăcând precizări vi a vis de vreo sustragere a bunurilor.
Se putea reţine art. 321 C.p., dar în acest caz nu se puteau împăca.
Dacă se putea reţinea art. 321 C.p. ar fitrebuit retinut in concurs cu 322 C.p.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
GDIMADI, utilizator

Alte discuții în legătură

Agresiune fizica Larissa02 Larissa02 Buna seara. Se intrebarea mea este atunci cand o persoana te ameninta in repetate randuri verbal iar la un moment dat cand se intalnesc te strange de gat cu ... (vezi toată discuția)
Furt calificat sau talharie? Mihaita Catalin Mihaita Catalin Un grup de persoane intra in curtea (imprejmuita) unui cetatean. Cetateanul, de frica si considerandu-se amenintat, fuge in afara proprietatii sale. Grupul de ... (vezi toată discuția)
Concurs sau infractiune unica? law_and_order law_and_order Buna seara! am si eu o intrebare: daca o persoana savarseste o fapta care intruneste atat o circumstanta de la omor calificat cat si una de la omor deosebit de ... (vezi toată discuția)