buna, as dorii sa stiu daca pot face o plangere penala unei persoane care ma ameninta atat pe mine cat si pe familia mea.detin probe doar in scris,deoarece am sms trimise , va multumesc
Nu va opreste nimeni, puteti depune plangerea, vedeti numai ca este vorba de plangere prealabila si trebuie depusa in 3 luni din ziua in care ati aflat de savarsirea faptei.
ART. 206
Ameninţarea
(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
buna razvan, am citit mesajul tau si as dorii sa stiu , cum sa depun plangerea in termen de 3 luni daca eu sunt plecat din tara? ma intorc in tara in vara,in vacanta, pot sa pun plengerea atunci? sau daca au trecut 3 luni nu mai e valabila?nu stiam ca amenintarile au termen ;) merci
Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei, asa cum v-am spus.
Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
Aveti 3 luni la dispozitie din momentul in care v-a amenintat, la telefon, sms-uri sau la ce modalitati de amenintare a recurs respectiva persoana, nu trebuie sa va intalniti cu el.
La politie sau parchet depuneti plangerea.