avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Evaziune TVA sau legalitate?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Evaziune TVA sau legalitate?

Exista urmatoarea situatie
Firma A din Polonia vinde prin intermediul unui site in Romania niste produse.
Firma A da firmei B tot din Polonia (care este intermediar/mandatar) produsele care la randul sau da Firmei C ( un curier international) si intr-un final ajunge la consumatorul final (persoana fizica).

Factura este emisa de Firma A ( cu toate datele de identificare) dar chitanta primita de la firma C are la beneficiar trecuta firma B ( si nu firma A) .

Prin acest tertip se pare este creat un sistem prin care firma A reuseste sa nu se inregistreze ca platitor de TVA in Romania ramanand in continuare si platind TVA polonez de 8 % pentru produsele respective.


Intrebare : face obiectul unei sesizari a Garzii financiare sau ....este o chestiune cat se poate de legala.
Nu am nimic impotriva intermedierii dar ....factura emisa de o firma si chitanta pe alta ...nu miroase a legalitate!!

Va multumesc pentru raspunsuri
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
Razvan_Con, utilizator
Cel mai recent răspuns: Razvan_Con , utilizator 14:20, 21 Mai 2014
Mecanismul descris este interesant.
Are multe elemente neclare si probabil la limita legii.
Este interesant ce prevede contractul intre firma A si firma B relativ la modul de facturare si incasare a pretului (factura si chitanta).
Firma A nu are de ce sa sa se inregistreze ca platitor de TVA in Romania, neavand sediul fiscal in Romania.
Operatiunea este de tip comert intercomunitar
Stiu ca exista un plafon in care nu este obligata sa fie inregistrata in romania ca platitor de tva. Daca firma din polonia vinde catre persoane fizice de 30-35 K Euro /an atunci este obligata sa plateasca tva in romania. Intrebarea este se poate ca factura sa fie emisa pe firma A si iar beneficiarul platii sa fie firma B ??. Ma gandesc ca ori firma B emita factura si chitanta ori firma A.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avize insotire marfa operatiuni triunghiulare AncaUrda AncaUrda Firma A incheie cu firma B contract de vanzare-cumparare beton. Firma B vinde mai departe catre firma C produsele achizitionate de la A. A emite factura catre ... (vezi toată discuția)
Cmr operatiuni triunghiulare IoanaAd IoanaAd Firma A din Romania achizitioneaza marfa de la firma B din Polonia, marfa urmand sa fie vanduta unui fimei C client final din Germania. Responsabilitatea ... (vezi toată discuția)
Operatiune triunghiulara sau nu? psilvie psilvie Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Avem trei firme, din 3 tari membre UE diferite, cu trei coduri TVA valabile. Firma A / Germania ... (vezi toată discuția)