avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat costa o succesiune , si ce acte trebuiesc ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat costa o succesiune , si ce acte trebuiesc ?

Santem , 2 fratii, mostenitori dupa parintii decedati , eu vrea sa fac succesiunea, iar fratele meu nu vrea !Cum procedez an aceasta situatie , se poate face fara fratele meu ?Si daca , da , ce acte a-mi trebuiesc , si cat ma costa !Mentionez ca fratele , mi-a luat actul de testament an original , dar am copie , Cu stima , si respect , multumesc anticipat ..:mothersday:
Cel mai recent răspuns: avocatmaria , utilizator 00:36, 13 Septembrie 2018
Procedura succesorală notarială se deschide, după caz, la cererea oricărei persoane interesate, a procurorului, precum şi a secretarului consiliului local al localităţii în raza căreia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, atunci când are cunoştinţă că moştenirea cuprinde bunuri imobile.
Deschiderea procedurii succesorale poate fi solicitată de către orice persoană interesată, de către moştenitorii celui decedat, dar şi de către consiliului local al localităţii în raza căreia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, dar numai în situaţia în care moştenirea cuprinde bunuri mobile.
Moştenitorii trebuie să facă dovada acceptării succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului. În caz de renunţare la moştenire aceasta se face printr-o declaraţie expresă la notar, in cele 6 luni de la deces. După acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunţa se prescrie, succesibilul devenind străin de moştenire. În Codul Civil se arată că moştenirea se deschide prin moarte, ceea ce înseamna că data deschiderii moştenirii coincide cu moartea celui care lasă moştenirea. Dezbatera succesiunii în cadrul procedurii notariale sau pe cale judecătorească este un moment distinct şi ulterior.
Data deschiderii succesiunii este data morţii defunctului, dovedită, după caz, cu certificatul de deces sau cu hotărârea judecătorească declarativă de moarte, acte care fac dovada deplină a decesului, până la proba contrara. Această dată este foarte importantă, deoarece în raport cu acest moment sunt identificate persoanele chemate a moşteni, capacitatea lor succesorala şi drepturile ce li se cuvin, şi tot aceasta este, de regulă, data care marchează curgerea termenului de 6 luni, care este un termen de prescripţie a dreptului de opţiune succesorala.
Competenţa aparţine, potrivit legii nr. 36/1995, republicată, notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu.
Actele necesare pentru deschiderea succesiunii sunt:
- Certificatul de Deces;
- Actele de stare civila (certificate de naştere şi certificat de căsătorie ) - prin care se face dovada calităţii de moştenitor;
- Testament (Legat universal sau particular) - dacă este cazul;
- Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vânzare - cumpărare, donaţie, certificate de moştenitor, etc.) - reprezintă actele de bază ale masei succesorale.
- Certificatul de atestare fiscală (eliberat de Direcţia Taxe şi Impozite din sectorul în care a fost înregistrat decesul).
Datorati urmatoarele taxe judiciare :

1)Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a)stabilirea bunurilor supuse împărţelii – 3% din valoarea acestora.


b)stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar;



c)creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună – 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;


d)cererea de raport – 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;


e)cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive – 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;

f)cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile.

(2)Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.

Seara Buna.Un sfat prietenesc va rog...,de bulangereala sunt ,satul.Haideti sa lasam banii momentan sa,curga pe alte .....Deci.Mama este in viata ,am grija de ea si locuinta respectiva, de f.multi ani. Am un idiot de frate care tot imi cere bani sa renunte la pretentii. Dupa moarte-a mamei .Tata e mort de mult ,cred ca merg imedeat si eu dupa el-)--Eu daca nu existam cu siguranta mama era .....si casa luata de primarie,data unor nevoiasi.Idiotul(fratele) de ce,ma streseaza?Nu inteleg.Si mama e cu dus intors,dar nu o ajuta financiar ,Eu sunt idiotu-l care baga bani in casa aia .Sunt copilul cel mic ,cu 2 frati .Datimi un sfat.Va rog.Poveste-a se intampla in galati.Astept ceva plausibil si fara pretentii .O lectie si un pic de ordine prin sistem.-)
Mergeți la notar cu certificatul de deces, faceți verificările succesorale, apoi va comunica notarul cât costa dezbaterea succesiunii și toate actele necesare.
Verificările costa între 300-600 lei in funcție de notar.
Restul Pt dezbaterea succesiunii va comunica notarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru pentru stabilirea succesiuni in instanta 3% sau 5%? pyanystul pyanystul Buna ziua, Inainte de toate as dori sa va multumesc pentru tot ajutorul acordat in trecut prin intermediul site-ului dv. Dupa ce am trecut \"la urmatorul ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune in justitie 1dragon6 1dragon6 Referitor la mostenirea parinteasca sint sigur ca sora va refuza intelegerea amiabila ceea ce exclude solutia succesiunii pe cale notariala. In schimbul ... (vezi toată discuția)