avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen actionare instanþa - conflict de drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen actionare instanþa - conflict de drepturi

bună ziua.
un conflict de drepturi izvorât dintr-un Contract Colectiv de Muncă, in conformitate cu legislaţia în vigoare, ce termen de acţionare în judecată are de la data la care acesta s-a nascut.
in legea 168/1999 nu se face nicio referire ăn acest sens.
Astept răspunsuri.
mulţumesc
URGENT
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:33, 8 Mai 2009
Raspuns.
1. Tot ceea ce tine de Contractul Colectiv de Munca, cu sediul materiei art. 236-247 Codul Muncii + Legea 130/1995 privind contractul colectiv de munca,+ Legea 168/1999:
Poarta denumirea de CONFLICT DE INTERESE. Si aici intra situatiile: ca angajatorul nu a initiat negocierea C.C.M/, nu vrea sa-l semneze, nu respecta C.C.M. (obligatiile generale ale colectivitatii) In acest caz aveti o procedura anume
a) OBLIGATORIE care consta in conciliere la Directia de Munca, dupa care se da curs la GREVA.
b) FACULATATIVA prin mediere sau arbitraj, dupa care se da curs la GREVA.
Termenul curge din momentul in care s-a nascut dreptul.
2. Conflicte de drepturi
pentru nerespectarea Contractului Individual de Munca, Contractului Colectiv de Munca, Legilor speciale (sunt cunoscutele procese individuale) cand persoana fizica primeste decizia si o contesta direct la Tribunalul de la sediul reclamantului, termen care este 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Dvs. la care din cele 2 va referiti ?
vezi art.67 din legea 168/1999 -conflict de dr în legatura cu executarea CCM
vă rog, nu scrieti raspunsuri daca nu cunoasteti indeajuns legea-pentru cel care a dat raspunsul cu greva
multumesc
venturianov a scris:

bună ziua.
un conflict de drepturi izvorât dintr-un Contract Colectiv de Muncă, in conformitate cu legislaţia în vigoare, ce termen de acţionare în judecată are de la data la care acesta s-a nascut.
in legea 168/1999 nu se face nicio referire ăn acest sens.
Astept răspunsuri.
mulţumesc
URGENT


Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
Din punctul de vedere al naturii juridice, termenul de 6 luni este termen de prescripţie, fiind susceptibil de suspendare şi întrerupere.
multumesc pentru raspuns domnule FREEELIS.
As aduce o completare la cele scrise de freelis:
Daca este vorba de constatarea nulitatii unui CCM sau ale unor clauze ale acestuia, atunci se aplica art. 283 (1) lit. d) din Codul Muncii:
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;

Alte discuții în legătură

Conflictul de interese mike250 mike250 Conflictul de interese Notiunea de conflict de interese Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negecierii ... (vezi toată discuția)
Salariul compensatoriu lala21 lala21 Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu? (vezi toată discuția)
Incheiere contract colectiv de munca la nivel de unitate liana istrate liana istrate Buna ziua ! In cazul in care o societate are peste 24 de angajati este obligatorie incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate? Poate avea ... (vezi toată discuția)