Am lucrat pe post de lucrator gestionar la o firma cunoscuta.Vanzatoarele erau cogestionare.Pe parcursul a 2 jumate, s-au perindat 9 vanzatoare , intr-un magazin in care lucrau 3 persoane. In acest timp am facut 3 inventare si de fiecare data am iesit cu minus.Ultimul inventar l-am facut in iulie 2013 cand am iesit cu un minus de aproximativ 2000 lei.
In septembrie am fost in concediu medical si din cauza unor probleme personale, am fost nevoita sa plec din tara urgent Mi-am dat demisia la zi, la sfarsitul concediului medical si nu am apucat sa fac inventar.
Conducerea firmei a cerut fetelor care au ramas sa faca un inventar faptic dupa plecarea mea si a iesit dupa spusele lor un minus tot cam de 2000-3000 de lei, dupa o luna de la demisia si plecarea mea.
Inventar scriptic, cu comisie de inventar, s-a facut abia in martie, la aproximativ 6 luni de la plecarea mea din firma.La acest inventar s-a constatat un prejudiciu de mai mult de 18000 lei, si m-i s-a comunicat acum , dupa doua luni de la acest inventar ca trebuie sa platesc partea mea de prejudiciu , in valoare de aproximativ 2400 de lei.In caz contrar, ma vor actiona in judecata si voi suporta toate cheltuielile de judecata , penalitatile, onorariul avocatului, etc.
Ce masuri pot lua impotriva mea daca refuz sa platesc prejudiciul impus.?
Ce ar trebui sa fac eu ?
In cazul in care refuzati sa platiti, atunci angajatorul are posibilitatea sa va actioneze in judecata pentru recuperarea prejudiciului cauzat.
In cadrul litigiului , dvs aveti posibilitatea sa contestati valoarea prejudiciului imputat.
art.258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
art.268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
..... c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
....
Probleme de gestiune
Bmarinela
Buna ziua,lucrez la un magazin de 3 ani jumate,nu am avut probleme cu inventarele la locul de munca pana in prezent,cand s-a facut un inventar pe magazin si pe ... (vezi toată discuția)