Un prieten doreste sa achizitioneze un imobil aflat in patrimoniul unei societati comerciale aflate inca in functiune dar cu intentia de a intra in insolventa.
1. La ce riscuri se expune si cum se poate pune la adapost, din punct de vedere legal, in cazul achizitiei?
2. Cum ar trebui sa decurga o astfel de achizitie?
3. In ce acte normative ma pot uita pentru acest caz?
Nu risca nimic. Participa la licitatie, achita garantia si daca adjudeca bunul lichidatorul judiciar intocmeste procesul verbal al licitatiei iar apoi omul isi intabuleaza imobilul in Cartea Funciara in baza acelui proces verbal+alte acte daca ii sunt solicitate. De riscat nu are ce sa riste. Natura juridica a imobilului este cunoscuta de catre lichidator, imobilul poate fi sau nu grevat de sarcini, etc. ......toate lucrurile astea i se aduc la cunostiinta cand cumpara caietul de sarcini privind imobilul pe care doreste sa il adjudece.
Dar in cazul in care societatea este pe cale sa intre in insolventa?
Din cate stiu, actele incheiate in cei 3 ani anterior deschiderii procedurii de insolventa, pot fi anulate daca la momentul incheierii actului, cumparatorul a cunoscut starea de insolventa a societatii vanzatoare. In ceea ce-l priveste pe debitor, opereaza prezumtia relativa de frauda.
Imi cer scuze, am trecut rapid peste intrebarile dvs. si nu am remarcat ca SC este inca in functiune, de altfel, dvs.ati scris in titlul discutiei ca este vorba despre un SRL in insolventa si de aici confuzia .... In acest caz sfatul meu ar fi sa renunte la ideea de a il cumpara. Numai bine!