buna ziua,
am 2 contracte de munca 8ore si 2 ore la doua societati private diferite si sunt in concediu medical. este obligatoriu sa prezint cm si la societatea cu 2 ore? mentionez ca la societatea cu 2 ore pot desfasura activitate si de acasa (nu imi condioneaza prezenta)
astept raspuns urgent
va multumesc anticipat!
Daca nu prezentati c.m. la cea de-a doau societate, atunci aceasta nu are cum sa vi-l plateasca.
In acest caz, dvs ar trebui sa figurati ca prezent in pontaj , ceea ce ar contrazice situatia din cadrul celuilalt angajator - incapacitate temporara de munca.
In cazul mentionat,sunt aplicabile prevederile art.72 din Normele de aplicare ale OUG 158/2005 si anume :(1)....persoana care isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori,la fiecare fiind asigurata,indemnizatia se calculeaza si se plateste,dupa caz,de fiecare angajator.In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare,iar la celalalt se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor.
(2)...
(3).
Daca in perioada de concediu medical de la primul angajator veti figura prezent la lucru la cel de-al doilea angajator, s-ar putea sa va treziti cu o verificare de la casa de pensii sau chiar imputare a indemnizatiilor de concediu medical primite, pe motivul ca nu ati fost bolnav in realitate.
In declaratiile lunare (D112) pe care le depun cei doi angajatori veti figura diferit, lucru care se poate depista foarte usor dupa CNP-ul dvs.
Chiar daca al doilea angajator nu va solicita sa fiti prezent la lucru, el face niste pontaje lunare si scriptic figurati prezent si sigur va si plateste pentru asta.
Parerea mea este ca aveti doua solutii:
- prezentati certificatul medical si la cel de-al doilea angajator sau
- solicitati suspendarea CIM la al doilea angajator penru perioada de concediu medical de la primul.
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 72
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.
Alte discuții în legătură
Concediu medical
levantica
Buna ziua,
o persoana care are concediu medical la o societate cu 8 ore si la alte doua societati cu 2 ore, are si concediu medical , cum trebuie sa procedeze ... (vezi toată discuția)
Concediu medical
mpaul1952
Buna ziua
Lucrez cu contract de munca cu norma intreaga (8 ore) pe perioada nedeterminata si, in plus, am si un contract de munca cu jumatate de norma (4 ... (vezi toată discuția)