avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu mi s-au platit contributiile catre stat de mai bine ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu mi s-au platit contributiile catre stat de mai bine de un an si jumatate

ce pot face daca angajatorul nu mi-a platit contributiile catre stat? cum pot sa il oblig sa o faca din moment ce sunt angajat la acea societate? pe statul de plata mi-au fost retinute contributiile dar nu au fost livrate unde trebuia nici ale mele nici ale lui, din partea angajatorului. Pot sa il dau in judecata sau imi pierd doar timpul si banii cu legile astea din romania care sunt facute doar pentru cei cu bani si relatii si sprijin politic. deci am aproape 2 ani de cind nu a platit nimic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:14, 25 Mai 2014
Intrebare: de unde stiti ca nu v-a platit contributiile? Puteti sesiza ITM si ANAF cu privire la aceste aspect. Cel mai bine este sa cereti o adeverinta cu privire la contributiile primite, mentionand ca va este necesara la ANAF/Casa de pensii/Casa de sanatate/medic de familie si de acolo va rezulta ce s-a platit, angajatorul asumandu-si legalitatea si corectitudinea datelor certificate....
ITM-ul nu are nicio legatura cu plata contributiilor la bugetul de stat.

Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

De asemenea, aveti deschisa calea sesizarii ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Mentionarea ITM-ului intre institutiile care pot verifica anumite aspect legate de raporturile de munca a fost facuta tocmai pentru ca exista o situatie potential conflictuala cu privire la executarea contractului de munca....Ma gandeam ca sunt competenti in aceste situatii....
Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu mi-a plătit asigurarea de sănătate Daboa12 Daboa12 Buna ziua, Mă poate ajuta cineva va rog,am fost la casa de pensii sa văd daca apar asigurat și nu apar că aș fi asigurat, angajatorul nu mi-a plătit ... (vezi toată discuția)
Neplata datoriilor la fondul de pensie ovi68 ovi68 In 2010 am fost disponibilizat si am primit salarii compensatorii.In 2012 am constatat ca nu sau platit taxele datorate la fondul de pensii din aceste ... (vezi toată discuția)
Ce pot face în cazul în care firma nu plătește cas Leontinastefan@gmail.com Leontinastefan@gmail.com Firma de paza nu plătește asigurări de sănătate și vechimea în munca. Ce putem face? (vezi toată discuția)