Acum 2 ani, mama mea a fost implicata intr-un accident de circulatie destul de urat! Mergea spre Bucuresti cu un microbuz sa cumpere marfa, pentru magazinul ei pe care il are in Galati. In apropiere de Urziceni, microbuzul s-a lovit violent de un tir care stationa pe margine drumului. Cred ca 4 oameni au murit in accident, insa mama mea, ptr ca era pe ultima bancheta a microbuzului a suprevietuit.
A fost un accident care a fost mediatizat destul de bine, motiv ptr care s-a implicat direct Raed Arafat. Mama, impreuna cu alti pacienti a fost transportata la Floreasca. A stat acolo mai multe zile la terapie intensiva si a acuzat mereu dureri de spate.
Concluzia este ca a ramas cu coloana fracturata, motiv pentru care nu prea poate sa faca efort. Unii medicii i-au spus ca ar trebui sa se opereze pentru ca altfel ar putea ramane intr-un scaun cu rotile, iar altii au sfatuit-o sa nu se opereze, pentru ca ar putea sa se intample acelasi lucru. Dincolo de dilema de a se opera sau nu, dupa 2 ani de la acident, un avocat si-a facut aparitia la mama la usa, spunandu-i ca ar trebui sa ceara daune morale pentru ceea ce i s-a intamplat si ca mai sunt alti 4 pasageri care vor acelsi lucru.
Din ce am inteles pasagerii microbuzului ar fi declarat ca nu cer nimic de la sofer.
Acum, mama mea ar cere daune morale, dar n-ar vrea sa pateasca nimic in plus soferul, care deja este nenorocit pe viata: are un picior amputat, etc.
Intrebarea mea este, ce implicatie are soferul in faptul ca se cer daune morale. Pana la urma, daunele sunt acoperite de asigurarea pe care o avea firma de asigurari. Mama spune ca n-ar vrea ca prin cererea ei sa-i faca rau soferului. Nu stiu exact care e procedura!
Pe de alta parte, avand in vedere faptul ca accidentul a produs consecinte extrem de grave asupra mamei mele, ma gandesc ca e indreptatita sa ceara daune morale. Propunerea avocatului este una reala sau doar vrea sa castige niste bani de pe urma unor nenorociti? In plus, comisionul lor ar fi de 40% din suma castigata!
In cazul in care mama dumneavoastra a declarat ca nu are nici o pretentie de nici o natura de la soferul vinovat, nu mai poate beneficia de despagubire pe baza politei RCA al soferului vinovat!
Pai nu este polita soferului, ci a companiei unde lucra soferul.E o firma in spate, care se ocupa de transport persoane & marfa. Masina practic se afla in proprietatea unei companii, nu?
Propunerea avocatului este una reala sau doar vrea sa castige niste bani de pe urma unor nenorociti? In plus, comisionul lor ar fi de 40% din suma castigata!
Comisionul de 40% din suma castigata mi se pare exagerata.
Nu faceti vorbire despre procesul penal deschis urmare accidentului si daca "pasagerii microbuzului ar fi declarat ca nu cer nimic de la sofer" au declarat oficial renuntarea la constituire ca parte civila (inclusiv mama dv.)
La fel daca s-a deschis sau nu un dosar de daune, in baza RCA-ului proprietarului autovehiculului si daca da - care este stadiul.
Daunele morale nu se pot solicita/refuza decat impreuna cu cele materiale, sub semnatura personala.
In privinta insolentei comisionului, ramane sa-l apreciati personal si sa hotarati daca este acceptabil. (poate fi si negociat, fiind o pretentie subiectiva).
Inteleg ca daunele morale se pot cele impreuna cu cele materiale? Se plateste taxa de timbru? Cit? Parca la cele morale taxa e de 100 ron dar la daunele materiale cum se taxeaza? Se poate cere separat chiar daca procesul penal nu s-a finalizat?