Buna ziua!
In opinia mea, veti avea in vedere prevederile art 35 din Ordonanta 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români*) - Republicata:
"Art. 35
(1)În cazul în care menţiunea din actul de identitate privind stabilirea domiciliului sau a reşedinţei s-a efectuat în baza unui document care ulterior a fost anulat, s-a constatat că era nul, fals ori falsificat, această menţiune este nulă de drept.
(2)În situaţia prevăzută la alin. (1), autoritatea care a constatat nulitatea menţiunii comunică serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor situaţia intervenită.
(3)Nulitatea menţiunii poate fi constatată de instanţa de judecată, din oficiu ori ca urmare a sesizării D.E.P.A.B.D., a serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ori a persoanelor interesate."
Astfel, daca gazduitorul isi retrage consimtamantul/anuleaza declaratia de luare in spatiu, apreciez ca intervine nulitatea mentiunii privind resedinta.
Consimtamantul de primire in spatiu poate fi anulat doar prin instanta, cu cerere de evacuare si anulare a vizei de resedinta.
MihaiPetru, ce ati subliniat la art. 35 (1)se refera la documentele cu care se poate face dovada adresei de domiciliu (de ex. contract de vanzare-cumparare). Consimtamantul nu este document, e acord.
Buna seara!
@Ares-3: E drept ca am raspuns doar in urma analizei legislatiei incidente, fara a ma confrunta in fapt cu situatii de cele semnalate, dar va asigur ca stiu diferenta intre document si acord (sau consimtamant, cum vreti sa-i spuneti).
Va rog sa observati si faptul ca utilizatorul Roxa0 nu a intrebat daca proprietarul poate anula acordul, ci viza.
Daca am gresit, imi cer scuze!
Am retinut raspunsul de mai sus.
Nu ma indoiesc ca stiti diferenta.
Viza de resedinta se da cu acordul / consimtamantul de primire in spatiu al celui care detine imobilul. Anularea vizei = retragerea consimtamantului dat pentru ca acea persoana sa locuiasca acolo.
Sau invers, tot aia e :)
Important e ca nu exista alta cale de anulare a vizei (sau a consimtamantului) decat instanta.
Bine ca e viza, deci are durata de maxim un an si expira.
Da, este viza si este pe un an.Am facut acest lucru pentru o ruda de-a mea.
Eu sunt proprietarul si ma intrebam daca se poate folosi de acea viza ca sa ma oblige sa ramana in casa pe durata stabilita initial.
In ce sens se mai poate folosi de acest drept?
Poate sa faca de exemplu un abonament la o companie de cablu la acea adresa fara semnatura mea?Ii cere cineva actul de proprietate?