avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasiguraþi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasiguraþi

Bună ziua!

Sunt pentru prima dată pusă în situaţia de a încerca să ajut un frate internat la urgenţă în urma unui accident de maşină. Acesta nu este asigurat şi nu are niciun venit. Soţia lui lucrează ca zilier, aşa încât nu contribuie la CNAS.
Aş avea trei întrebări legate de acest caz:
1) Îl pot trece pe fratele meu ca şi coasigurat, eu fiind salariată, cu un salariu de 1139 lei, pentru ca acesta să nu fie pus în situaţia de a plăti 500 de lei pe zi spitalizare, bani pe care nu îi are?
2) Îl poate trece mama în calitate de coasigurat, ea fiind pensionară, cu o pensie de 350 pe lună?
3) Pe soţul meu îl mai pot ajuta în caz de spitalizare, dacă voi avea acordul să-l trec ca şi coasigurat pe fratele meu?
Menţionez că până acum niciun membru al familiei nu a fost trecut la capitolul coasiguraţi.
Vă mulţumesc anticipat!
Din pacate, nu puteti face acest lucru.
Coasigurati pot fi doar sotul/sotia sau parintii.
1. - Potrivit Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
- Copiii si fratii nu fac parte din categoria persoanelor ce pot beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurati ai salariatului.

2. Cititi ma multe pe:
[ link extern ]

PT.Mimi78cc.intrati pe cnas si acolo gasiti ce cautati.daca aveti datoii la stat (taxe,impozite,contributii neplatite),va fi foat greu sa obtineti adeverinta de coasigurat.BAFTA.
lorescu:

Plata taxelor si a impozitelor nu are legatura cu eliberarea adeverintei de asigurat sau coasigurat.
Mulţumesc tuturor pentru răspunsurile prompte! O zi bună vă doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitatea de coasigurat VeronicaMaier VeronicaMaier Buna ziua! sunt intr-un mare impas si a-si avea nevoie de ajutor. Din 2008 sunt in pensie de boala, inainte am fost salariata cu carte de munca. Sotul meu nu ... (vezi toată discuția)
Frate in intretinere - coasigurat? chance1 chance1 Buna ziua! Daca eu il am in intretinere pe fratele meu ( el neavand serviciu) , nu devine automat coasigurat in sistemul public de sanatate? (vezi toată discuția)
Fratele poate fi coasigurat la sanatate? tanase_mara tanase_mara Il pot trece pe fratele meu pe asigurarea mea medicala daca nu are venit? (vezi toată discuția)