avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada de ucenicie este vechime pentru pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada de ucenicie este vechime pentru pensie?

Buna ziua,

Tatal meu a urmat cursurile unei scoli profesioane intre anii 1967-1970. Asta inseamna un contract de ucenicie, in care erai angajat 8h/zi si apoi scolarizarea o faceai la seral. In aceasta perioada a beneficiat de salariu, concediu de odihna si scoala. Va rog sa imi spuneti daca perioada aceasta este vechime in munca pentru dosarul de pensonare. In prezent tatal meu este pensionat anticipat, cu aceasta perioada ar iesi la pensie normal.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
* Cei care au primit bursa pe timpul,uceniciei sau practicii, ori au fost elevi la scoli profesionale, nu li se poate considera vechime in munca deoarece plata acestor sume nu s-a facut din fondul de salarii ci din fondul de scolarizare si nu au contribuit la fondul asigurarilor sociale
** Pentru a se considera vechime in munca este necesar sa se faca dovada (cu adeverinta) ca ucenicul, practicantul sau elevul a primit salariu si ca s-a cotizat la asigurarile sociale (s-a platit CAS).
in 1970 nu se platea CAS? Cum aflu daca s-a platit CAS sau nu? Mentionez ca era angajat in baza unui contract de uncenic,avea salariu si concediu de odihna.
Constarea vechimii în muncă a perioadei în care a desfăşurat activitate ca ucenic şi reţinerea ei de către casa de pensii ca stagiu de cotizare trebuie raportate la dispoziţiile Decretului nr. 3/1950 privind Codul muncii, în vigoare la momentul de referinţă, dispoziţii prin care i se recunoaşte vechimea în muncă doar ucenicului care avea şi calitatea de salariat.
Ucenicul avea si calitate de salariat pentru ca intrunea urmatoarele conditii; contract de ucenicie, 8 h/zi munca apoi concediu de odihna. Cum pot afla daca unitatea respecitva vira CAS-ul?
C.A.S.- ul se retinea la fondul de salarii. Adica exista un Centralizator (la nivel de unitate) cu total salarii de incadrare la care s-a aplicat cota de CAS. (nu apare in Statul de plata al salariatului ca retinere din salariu).

In cazul prezentat este suficient sa se verifice in Statele de plata (pe coloana "contributie 2% pentru pensie suplimentara) daca i s-a retinut aceasta contributie. Daca apare aceasta retinere, cu siguranta a avut calitatea de salariat. (retinerea acestei contributii ii confera vechime in munca pentru pensie)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ucenic mihaela_1968 mihaela_1968 Stie cineva, pt. ucenici se platea CAS prin anii \'70? M-am uitat in statele de plata si apare suma bruta egala cu suma neta, iar in recapitulatia generala nu ... (vezi toată discuția)
Eliberarea de adeverinte neconforme cu adevarul pentru pensie vasilesolomon57 vasilesolomon57 In perioada anilor 1972-1974 am urmat cursurile sc.prof. de ucenicie la locul de munc La solicitarea fostilor ucenici privind eliberarea de adeverinte din ... (vezi toată discuția)
Care este legislatia in care era prevazuta plata elevilor care ... rurs umsadu rurs umsadu Care este legislatia in care era prevazuta plata elevilor care faceau practica in uzine? (vezi toată discuția)