In perioada anilor 1972-1974 am urmat cursurile sc.prof. de ucenicie la locul de munc La solicitarea fostilor ucenici privind eliberarea de adeverinte din care sa r ezulte perioada de ucenicie,actuala societate a eliberat doua tipuri de adeverinte. 1-deverinte in care sunt inscrise indemnizatiile primite pe timpul uceniciei si in care se face mentiunea '
in perioada lucrata li sa retinut si virat c.a.s. si contributia la pensia suplimentara de 2 la suta'
,acestea sunt eliberate in nr. mic. 2-adeverinte care contine urmatorul text 'se adevereste prin prezenta ca d-l........,in perioada cat a urmat cursurile sc. de ucenici nu s-au constituit,retinut si virat,conform prevederilor legale,c.a.s.,la bugetul de stat.Prezenta adeverinta s-a eliberat in baza documentelor,verificabile,aflate in arhiva societatii,state de plata si fise de evidenta a castigurilor.'
Conform decretului 3891972,ambele adeverinte sunt neconforme cu adevarul,deoarece in perioada respectiva c.a.s. se platea de unitate intr-un procent de 15 la suta din fondul total de salarii pe interprindere,nu se retinea individual pe statul de plata.In anul 2014 cand am solicitat din nou o adevernta din care sa rezulte perioada de ucenicie,d-na arhivar a scos statul de plata pe anul 1973 si am constatat ca pe statul de plata nu era retinut c.a.s.si nici 2 la suta contributii la pensia suplimentara.Pe acelasi stat de plata se afla si un coleg de-al meu caruia i s-a eliberat adeverina din care rezulta ca i s-a retinut si virat c.a.s. si 2 la suta pensie suplimentara cu toate ca din statul de plata nu rezulta asa ceva.In timp ce colegilor mei care detin primul tip de adeverinta li s-au recalculat pensiile prin adaugarea perioadei de ucenicie,celorlalti li se refuza acest drept,societatea eliberandule tipul doi de adeverinta creand discriminari intre ucenici.Ce pot face in situatia de fata.