avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Eliberarea de adeverinte neconforme cu adevarul pentru ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Eliberarea de adeverinte neconforme cu adevarul pentru pensie

In perioada anilor 1972-1974 am urmat cursurile sc.prof. de ucenicie la locul de munc La solicitarea fostilor ucenici privind eliberarea de adeverinte din care sa r ezulte perioada de ucenicie,actuala societate a eliberat doua tipuri de adeverinte. 1-deverinte in care sunt inscrise indemnizatiile primite pe timpul uceniciei si in care se face mentiunea '
in perioada lucrata li sa retinut si virat c.a.s. si contributia la pensia suplimentara de 2 la suta'
,acestea sunt eliberate in nr. mic. 2-adeverinte care contine urmatorul text 'se adevereste prin prezenta ca d-l........,in perioada cat a urmat cursurile sc. de ucenici nu s-au constituit,retinut si virat,conform prevederilor legale,c.a.s.,la bugetul de stat.Prezenta adeverinta s-a eliberat in baza documentelor,verificabile,aflate in arhiva societatii,state de plata si fise de evidenta a castigurilor.'
Conform decretului 3891972,ambele adeverinte sunt neconforme cu adevarul,deoarece in perioada respectiva c.a.s. se platea de unitate intr-un procent de 15 la suta din fondul total de salarii pe interprindere,nu se retinea individual pe statul de plata.In anul 2014 cand am solicitat din nou o adevernta din care sa rezulte perioada de ucenicie,d-na arhivar a scos statul de plata pe anul 1973 si am constatat ca pe statul de plata nu era retinut c.a.s.si nici 2 la suta contributii la pensia suplimentara.Pe acelasi stat de plata se afla si un coleg de-al meu caruia i s-a eliberat adeverina din care rezulta ca i s-a retinut si virat c.a.s. si 2 la suta pensie suplimentara cu toate ca din statul de plata nu rezulta asa ceva.In timp ce colegilor mei care detin primul tip de adeverinta li s-au recalculat pensiile prin adaugarea perioadei de ucenicie,celorlalti li se refuza acest drept,societatea eliberandule tipul doi de adeverinta creand discriminari intre ucenici.Ce pot face in situatia de fata.
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 21:17, 20 Decembrie 2015
Faceti o sesizare la politie ori la parchet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de ucenicie este vechime pentru pensie? Marius0123 Marius0123 Buna ziua, Tatal meu a urmat cursurile unei scoli profesioane intre anii 1967-1970. Asta inseamna un contract de ucenicie, in care erai angajat 8h/zi si ... (vezi toată discuția)
Ucenicie la locul de munca gruianu gruianu Buna ziua. Ucenicia la locul de munca facuta intre anii 1972-1974 poate fi considerata vechime in munca? cu ce documente pot sa dovedesc pentru a fi luata in ... (vezi toată discuția)
Recunoastere ucenicie la vechimea pentru pensie noemi r noemi r Buna ziua, In anul 1973 am inceput ucenicia de 3 ani(perioada in care am avut bursa), in perioada aceea de la scoala ni s-a spus ca ni se va recunoaste ca ... (vezi toată discuția)