avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recunoastere ucenicie la vechimea pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recunoastere ucenicie la vechimea pentru pensie

Buna ziua,

In anul 1973 am inceput ucenicia de 3 ani(perioada in care am avut bursa), in perioada aceea de la scoala ni s-a spus ca ni se va recunoaste ca vechime pentru pensie, dar totusi nu e inscrisa perioada uceniciei in cartea de munca. Conform legislatiei in vigoare se recunoaste? Daca da se recunoaste pentru ce tip de pensie, de boala, anticipata sau doar pentru cea de limita de varsta?
Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns care sa contina conform carei legi se recunoaste ucenicia si cum pot dovedi aceasta parte nefiind trecuta in cartea de munca, am nevoie de la scoala de o adeverinta, sau mai exact de ce?

Si o situatie pe care am auzit-o relatata de o cunostiinta, a lucrat timp de 3 ani cu contract de munca la o firma care nu i-a platit cotizatiile pentru pensie si acum cand a iesit in pensie acesti 3 ani nu i-au fost luati in considerare. Mi se pare absurd din moment ce noi nu avem nici un control asupra platilor realizate de catre firma catre casa de pensii, nu aveam cum sa verificam contributiile. Nu e treaba casei de pensii sa ia la bani marunti firma de unde trebuie dus contractul de munca?

Cum pot eu verifica acum perioada in care mi-au fost platite contributiile la pensie?

Va multumesc anticipat pentru timpul acordat sa imi raspundeti!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:30, 10 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Decizia ICCJ nr. 18 din 5 octombrie 2015 (Completul competent să judece recursul în interesul legii :

Perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată și a urmat cursurile unei școli profesionale:
1. anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fos tele case de asigurări sociale;
2. între 1 ianuarie 1949 și 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privința ucenicilor a existat obligația virării contribuțiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în mă sura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;
3. după 1 ianuarie 1954 și până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare și vechime în muncă perioada practicii în producție.

2. Verificare plata contributii
Orice persoana fizica cu domiciliul in Romania poate sa verifice online, pe site-ul ANAF, daca angajatorul a raportat sumele realizate de salariat pentru sanatate (c.a.s.s.), contributia la casa de pensii, somaj.

AvocatNet.ro va prezinta un scurt ghid referitor la obtinerea acestui document prin intermediul Spatiului privat virtual.
Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...

Pentru a fi siguri că angajatorul vostru este corect şi va plătit asigurarea de sănătate, puteţi verifica acest lucru online
[ link extern ]

Dacă angajatorul este corect şi a plătit contribuţiile către CNAS, atunci va fi afişat următorul mesaj: „Persoana selectată este asigurată”

De asemenea,incepand cu data de 01.04.2001 puteti solicita Casei de Pensii eliberarea unui certificat de stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoala profesionala este vechime Geany71 Geany71 Buna ziua doresc sa stiu daca scoala profesionala se pune vechime la pensie,mentionez ca am facut scoala in perioada 1969-1971 .Ucenicie la locul de munca. ... (vezi toată discuția)
Asi dori sa stiu daca in legea 360/2023 scoala profesionala de ... Aurel Amalinei Aurel Amalinei Asi dori sa stiu daca in legea 360/2023 scoala profesionala de ucenici se ia in calcul ca vechime in munca si la ce articol din lege se stipuleaza asta ? (vezi toată discuția)
Am scoala de profesionala de 3 ani am facut practica in productie.casa ... fecsketata1958@gmail.com fecsketata1958@gmail.com Am scoala de profesionala de 3 ani am facut practica in productie.Casa de pensii nu recunoaste ca nu este Facultate.Ce pot face.Adeverinta de- la scoala de ... (vezi toată discuția)