Buna ziua! problema este urmatoarea: un contract de inchiriere intervenit pentru o perioada de 5 ani intre mine si X. Plata chiriei se efectua in ultima zi din luna, pentru luna ce va urma - adica in avans. Plata cheltuielilor cu intretinerea spatiului (apa, lumina, gaze) cade in sarcina chiriasului, dl. X. Dl. X, asa cum era specificat in contract, putea rezilia contractul cu conditia notificarii in scris cu cel putin 30 de zile inaintea eliberarii spatiului inchiriat. Toate aceste probleme sunt specificate in contract. Toate au mers bine 2 ani. Incepand cu 28 aprilie X nu a mai venit pe la spatiul inchiriat. Pe 30 aprilie a lasat spatiul gol, carandu-si mobilier, calculatoare, etc, iar luni pe 4 Mai cand l-am sunat mi-a replicat ca nu mai vine, ca am fost notificat. Da, am fost notificat, insa data postei de pe plic este 30 aprilie!!! data eliberarii spatiului ! Plus de asta, m-a pricopsit cu o restanta la gaze de 240 lei RON și la Electrica de 220 lei RON, restante pe care nu vrea sa le achite. Mentionez ca refuza constant sa ne intalnim, ori sa purtam o discutie chiar si la telefon, vorbindu-mi foarte urat. Intrebarea mea este ce pot intreprinde impotriva viermelui???
Va multumesc! Pretorian M.
La data incheierii contractului trebuia sa impuneti chiriasului plata unei garantii ce putea fi valorificata in cazul neplatii chiriei sau a distrugerii bunului inchiriat. Daca nu ati inserat o asemenea clauza, nu va ramane decat sa achitati datoriile acestuia la utilitati, pentru a nu avea dv. de suferit iar apoi va trebui sa-l dati in judecata pentru recuperarea pagubelor produse prin neexecutarea culpabila a contractului.
Succes! ;)
Puteti sa-i puneti in vedere , intrucat este jurist , cunoscator al legii civile , efectele juridice ale actiunilor lui.
Neexecutarea culpabila a obligatiei contractuale conduce la sanctiunea rezilierii , intrucat aceasta e cauza de ineficacitate in cazul contractelor cu executare dintr-o data , uno ictu.In acest sens , pot fi inserate in contrct pacte comisiorii (sa fiti atent ) care limiteaza sau chiar inlatura rolul instantei de judecata in pronuntarea rezilierii.Veti putea solicita si daune interese.
Iar cu privire la degradarea bunurilor , aveti dreptul ca prejudiciul cauzat sa fie reparat (prejudiciul efectiv cauzat , beneficiul nerealizat ).