Buna ziua,
acum o saptamana un prieten de-al meu s-a dus la un mediator ca sa faca o invitatie scrisa la mediere asociatiei de proprietari la care avea niste datorii.In invitatie el defapt cerea sa ajunga la un acord cu cei de la asociatie,si anume sa plateasca datoriile din ultimii 3 ani,pentru ca cele mai vechi de 3 ani,nefiind recuperate pe calea instantei s-au prescris.Invitatia a fost comunicata celor de la asociatie urmand ca maine(27.05.14) sa se intalneasca partile la mediator.Din pacate ,sau din fericire,prietenul meu a primit un contract de munca in afara si trebuie sa plece diseara,asa ca nu vrea sa se mai prezinte la mediere.
Ce anume se poate intampla daca el,ca si reclamant(precizez ca nu este in nici un proces,ci pur si simplu a vrut sa ajunga la un acord prin mediere) nu se mai prezinta acum la medierea pe care el a intentat-o.
In ipoteza ca cei de la asociatie se prezinta la mediere si mediatorul le inmaneaza procesul verbal in care specifica neprezentarea reclamantului la mediere(acestui prieten de care va vorbesc),in caz ca cei de la asociatie dupun cerere de chemare in judecata si depun la instanta si procesul verbal de mediere,vor putea emite pretentii referitoare la cererea initiala a reclamantului din invitatia la mediere?Adica la faptul ca prietenul meu a cerut in invitatie sa se ajunga la o intelegere referitoare la datoriile din ultimii 3 ani pe care el le are la asociatie?Cei de la asociatie pot pretinde prin cererea de chemare in judecata ca perietenul meu,prin invitatia la mediere,a acceptat aceea datorie din acel interval de timp pentru care vroia sa concilieze,asta in cazul in care el nu se prezinta la mediere si nu se ajunge la un consens(acord scris) cu cei de la asociatie?
Astfel,fiindca medierea nu mai are loc ,invitatia pe care el a formulat-o reprezinta sau nu reprezinta o acceptare a datoriei din acea perioada mentionata in invitatie??
Astept raspunsul dvs.!Va multumesc anticipat!
1. Prietenul dvs sa vorbeasca cu mediatorul in legatura cu situatia urgenta si sa vada daca acesta poate lua legatura cu asociatia astazi pentru a le transmite aceste informatii; poate asociatia va fi de acord sa se vada astazi cu mediatorul si prietenul dvs
2. Prietenul dvs poate imputernici pe altcineva prin procura speciala ca sa il reprezinte maine la sedinta de informare si in mediere daca asociatia se prezinta si accepta medierea.
3. Prietenul dvs poate lasa la mediator o propunere cu privire la modalitatea de plata a datoriilor pe care acesta sa o transmita asociatiei.
Modalitati de a incheia un acord cu privire la plata datoriilor se pot gasi atata timp cat asociatia accepta aceasta varianta.
Problema este ca prietenul meu nu mai doreste sa ajunga la un acord de mediere deoarece nu isi permite sa plateasca vreo suma(el dorea sa plateasca din banii pe care ii obtinea din vanzarea acelui apartament ,insa daca pleaca nu mai are timp sa se ocupe de vanzare),chiar daca asociatia este de acord sa plateasca doar ultimii 3 ani asa cum el ceruse in invitatie.
Din acest motiv eu va intrebam ,in caz ca cei de la asociatie se prezinta la mediere si primesc de la mediator pv-ul in care specifica neprezentarea reclamantului si decid sa introduca cerere de chemare in judecata ,atunci prietenului meu i se poate opune ca perioada de plata pe care el a cerut-o in invitatie sa reprezinte o acceptare a datoriei sau pur si simplu invitatia la mediere nu reprezinta o acceptare a datoriei care este specificata in acea invitatie??Sau cei de la asociatie,daca doresc sa-l cheme in judecata,nu ii pot impune nimic din invitatia la mediere pe care el a formulat-o si aceasta invitatie nu are nici o legatura cu o eventuala cerere de chemare in judecata?...pentru ca practic nu se ajunge la nici un consens/acord...
in cazul unui litigiu...asociatia va cere tot ce i se datoreaza, inclusiv sumele prescrise. Iar ceea ce a mentionat in invitatie, poate fi interpretata ca o acceptare a datoriei. Trebuia sa mentioneze ca vrea sa ajunga la un acord pe calea medierii si nu sa indice sumele.
Nu a indicat sumele....ci doar perioada ,respectiv apr.2011-apr.2014.
De exemplu: daca asociatia il da in judecata peste jumatate de an(in octombrie sa zicem), in acest caz asociatia va putea cere doar pe ultimii 3 ani (adica oct.2011-oct.2014) sau se va putea folosi de invitatia la mediere si sa ceara astfel plata din apr.2011 pana in oct.2014?
Multumesc!
Asociatia va solicita, cel mai probabil, toate sumele restante, nu doar cele acumulate pana la momentul solicitarii deschiderii procedurii de mediere.
Asa cum v-a explicat colega mea mai sus, exista alternative pentru situatia in care prietenul nu mai poate ajunge personal la mediere. Faptul ca nu doreste sa uzeze de ele ar putea fi invocat de reclamant ca rea-credinta, daca se va ajunge la proces.
Indicarea perioadei in care s-au acumulat debitele, chiar daca nu a sumei exacte a acestora, poate fi considerata o recunoastere a datoriei si determina intreruperea cursului prescriptiei.
Taxa de mediere
alinaiancu
Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista ... (vezi toată discuția)