avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Justificare Preturi Furnizori
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Justificare Preturi Furnizori

Buna ziua!
La o procedura de atribuire a unui contract, dupa evaluarea tehnico-financiara a ofertelor, Autoritatea Contractanta a solicitat justificarea financiara a pretului ofertat. Am raspuns acestei solicitari, atasand, printer altele, documente justificative din partea unor furnizori ( pentru servicii hoteliere, cazare, catering etc). Autoritatea contractanta a revenit la solicitare si solicita documente justificative cu preturile hotelurilor ofertate de cei 2 Furnizori (corespondenta directa în vederea înscrierii la licitatie /contract cu hotelurile din oferta tehnica din care sa rezulte pretul mediu ofertat de furnizori pe fiecare componenta: cazare, masa, pauze de cafea, închiriere sali conferinta dotate conform cerintelor caietului de sarcini).

Au dreptul sa solicite asa ceva sau exista vreun temei legal prin care se poate contracara? cei 2 furnizori nu au de ce sa imi prezinte corespondenta directa cu hotelurile respective si e vorba de preturi preferentiale, pe care le obtin pe baza acestor colaborari pe care le au cu diverse unitati. cu atat mai mult cu cat isi asuma preturile ofertate. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: bz98mcm , utilizator 10:55, 27 Mai 2014
OUG 34/2006 si HG 925/2006 prevad

"Art. 202 (1) In cazul unei oferte care are un pret aparent neobisnuit de scazut in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat, autoritatea contractanta are obligatia de a solicita ofertantului, in scris si inainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii si precizari pe care le considera semnificative cu privire la oferta, precum si de a verifica raspunsurile care justifica pretul respectiv.
(1^1) O ofertă prezintă un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, atunci când preţul ofertat, fără T.V.A., reprezintă mai puţin de 80% din valoarea estimată a contractului respectiv.


“Art. 36^1 - (2) În cazul în care, pe parcursul evaluãrii, se constatã existenţa unei oferte cu preţ aparent neobişnuit de scãzut în sensul prevederilor alin. (1), autoritatea contractantã are obligaţia de a efectua verificãri detaliate în legãturã cu aspectele prevãzute la art. 202 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã.
(3) În scopul efectuãrii verificãrilor prevãzute la alin. (2), autoritatea contractantã va solicita ofertantului inclusiv documente privind, dupã caz, preţurile la furnizori, situaţia stocurilor de materii prime şi materiale, modul de organizare şi metodele utilizate în cadrul procesului de lucru, nivelul de salarizare a forţei de muncã, performanţele şi costurile implicate de anumite utilaje sau echipamente de lucru."

Autoritatea contractanta solicita ofertantului (dvs.) preturi de la furnizori, si nu de la furnizorii furnizorului.

Parerea mea este ca nu va pot obliga sa prezentati acele documente (preturi de la furnizorii furnizorului). Exista clauze de confidentialitate.
In prima instanta, am prezentat ofertele de la furnizori, insa acum imi cer ofertele pe care acesti furnizori le-au obtinut, la randul lor, de la ati furnizori. Acum insa au revenit si cer documente de la un tert furnizor ( furnizorii furnizorului) ceea ce si mie mi se pare deplasat, intrucat este vorba de confidentialitate, asa cum ati remarcat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hg 834/2009?????- ;-))) melcsy melcsy Art. 36^1 - (1) In sensul prevederilor art. 202 alin. (1) din ordonanta de urgenta, o oferta prezinta un pret aparent neobisnuit de scazut in raport cu ceea ce ... (vezi toată discuția)
Oferta sub 85% din valoarea estimata milica68 milica68 Daca toti ofertantii au depus oferte sub 85% din valoarea estimata a contractului de lucrari ce pot face ? (vezi toată discuția)
Oferta licitatie publica elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa imi spuneti si mie daca exista vreun articol in Legea achizitiilor publice care sa interzica unei firme sa faca o oferta sub valoarea ... (vezi toată discuția)