avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... speta dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

speta dreptul muncii

Buna ziua, as avea si eu nevoie de o idee cu privire la greselile care se regasesc in urmatoarea speta,acestea sunt in numar de 6, va multumesc frumos anticipat!
AB este salariat la societatea X. La data de 1.10.2011 AB, savarseste o abatere disciplinara care a fost sanctionata de catre angajator cu advertisment. La data de 1.11.2011, AB savarseste o noua abatre disciplinara, sanctionata de aceasta data de angajator cu supendarea contractului individual de munca pentru o perioada de 8 zile. La data de 1.12.2011 AB savarseste o noua abatere discipilinara, in cazul acesteia angajatorul dispunand ca seful ierarhic al salariatului sa realizeze o cercetare disciplinara si sa propuna sanctiunea de aplicat. Sanctiunea propusa si aplicata la data de 15.12.2011, acelasi salariat face o noua abatere sesizata conducatorului unitatii. Comisia constata urmatoarele:
- Nu pot fi luate in considerare abaterile anterioae, respectiv cele savarsite de AB deoarece atunci cand s-a aplicat sanctiunea cu avertisment, nu s-a realizat cercetarea disciplinara prealabila.
-Comisia nu a fost legal constituita deoarece din comisie trebuia sa faca parte si un imputernicit al sindicatului reprezentativ din unitate, chiar daca AB nu este membru de sindicat;
-AB a fost reabilitat ca urmare a savarsirii faptelor anterioare, respectiv cele savarsite la 1.10.2011 si 1.11.2011, deoarece salariatul a fost reabilitat si sanctiunile au fost radiate;
-Poate fi avuta insa in vedere comportarea generala a salariatului in perioada anilor 210 si 2011, si ca urmare a faptului ca in iulie 210 salariatul a savarsit o abatere foarte grava pentru care insa angajatorul l-a iertat si nu a dispus sanctionarea, se va avea in vedere si aceea fapta care urmeaza sa fie cercetata si sanctionata de catre Comisia constituita in decembrie 2011, fapta de natura a atrage , ea insasi, desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Pentru toate argumentele precizate mai sus, Comisia a prpus, iar conducatorul unitatii a dispus concedierea disciplinara a salariatului AB.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 15:59, 26 Mai 2014
Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

(art.250 c.mun.)
aveti posibilitatea de a va adresa instantei in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de concediere. analiza de caz si sa vi se spuna ce sanse reale aveti nu se poate face decat dupa analizarea cazului in speta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara cim iudits iudits Buna, Am cautat dar nu am gasit raspuns la intrebarea mea: - avem un angajat (sef de echipa) care in urma cu un an a luat Avertisment pt. neindeplinirea ... (vezi toată discuția)
Comisia de disciplina nemesisnmm nemesisnmm Buna ziua! Ce se intampla daca se schimba sanctiunea propusa de catre comisia de disciplina (ex:diminuarea salariului cu 10% pe o luna ) cu desfacerea ... (vezi toată discuția)