Buna seara.Am urmatoarea intrebare. Este corect ca un angajat intrat in concediu medical in iulie 2013( cod indemnizatie 01 )si care a adus concedii medicale neintrerupt pana pe 23 04 2014, sa aduca pe 23 05 2014 doua concedii medicale unul pentru perioada 25 04 2014 - 30 04 2014 si celalalt pentru 01 05 2014 - 23 05 2014 ? Ambele au fost eliberate pe 23 05 2014 si se vor in continuarea celorlalte concedii medicale aduse. Multumesc.
Verificati prevederile legale de mai jos si daca nu au fost respectate, aveti dreptul sa refuzati plata certificatelor medicale.
Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:
ART. 17
(1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(2^1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordãrii nu poate fi mai mare decât data la care se terminã valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial».
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.
ART. 18
(1) Medicul curant din spital elibereazã certificatele de concediu medical numai la externarea pacientului.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care durata internãrii cuprinde perioade din douã sau mai multe luni calendaristice, caz în care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.
ART. 18^1
(1) La externarea pacientului din spital, medicul curant elibereazã certificatul de concediu medical în condiţiile art. 18, cu înscrierea codului de indemnizaţie corespunzãtor, cu excepţia codului de indemnizaţie de urgenţã (06).
(2) Pentru situaţiile în care certificatul medical acordat pentru perioada internãrii în spital are înscris codul de indemnizaţie de urgenţã (06), este obligatorie eliberarea unui nou certificat medical pentru perioada acordatã la externare.
ART. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
a) nu se face dovada calitãţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevãzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de cãtre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege; e) acordarea retroactivã a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevãzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depãşesc duratele maxime prevãzute de prezentele norme;
g) amânarea plãţii ca urmare a sesizãrii comisiilor care efectueazã controlul, de cãtre angajatorul care constatã eliberãri nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) Refuzul persoanelor aflate în incapacitate temporarã de muncã de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificãrii la adresa de reşedinţã;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.
Concediul medical
pitex
Dupa o spitalizare de trei saptamani am primit concediul medical.- inclusiv sapte zile dupa externalizare- de la respectivul spital. Va rog sa-mi spuneti cine ... (vezi toată discuția)