Am citit cu atentie citeva postari referitoare la problemele unor cetateni cu privire la decontarea si executia unor lucrari de catre asiguratori. Indiferent de situatie , ca esti vinovat sau nu, ar fi bine sa nu ai parte de un accident... Asi vrea sa stiu si eu daca in cazul RCA, pe durata reparatiilor, asiguratorul este cumva conditionat de lege sa asigure, in anumite conditii, masina la schimb?
Direct nu este conditionat de lege, dar in cazul in care se face dovada cu acte ( chitante, facturi ) ca in timpul reparatiei a fost inchiriat o masina, societatea de asigurare al vinovatului trebuie sa deconteze si acele cheltuieli.
"Riscurile acoperite și excluderile
Art. 26. — (1) Asigurătorul RCA are obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, se acordă despăgubiri în formă bănească pentru:
a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată."
O R D I N
pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
În conformitate cu dispozițiile art. 53 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare,
potrivit Hotărârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din data de 22 noiembrie 2011, prin care s-au adoptat Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule,
în temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) și (27), art. 5 lit. c), art. 8 alin. (1) și ale art. 47 pct. 2 lit. k) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare.