avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident rutier in strainatate
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident rutier in strainatate

Buna ziua. Lucrez in Germania de cateva luni. In urma cu cateva zile am suferit un accident rutier. Mai exact, am fost lovit de o masina in timp ce coboram din masina mea. Politia a stabilit ca eu sunt cel vinovat. Acum persoana cu masina avariata pretinde despagubiri asupra reparatiei masinii pe care a efectuat-o in reprezentanta, costand destul de mult. Acum trebuie sa ma prezint in instanta pt a ma judeca cu persoana respectiva pt despagubiri. Intrebarea mea este: daca plec din tara si vin in Romania cum va decurge procesul si ce repercusiuni pot apare? Pot fi judecat in lipsa?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:10, 26 Martie 2014
maryan27 a scris:
Pot fi judecat in lipsa?

Da, mai mult ca sigur, asta se va intampla.
Nu detineti asigurare obligatorie RCA?
Eu coboram din masina. Asigurarea nu acopera acest accident. Deci sunt bun de plata,nu? Persoana respectiva si-a reparat masina din banii proprii in reprezentanta si acum trebuie sa ii achit acei bani. Nu ar fi trebuit sa o repare prin asigurare?
Cum sa nu acopere asigurarea acest accident?? :O

Dar de unde vroiati sa coborati ptr ca asigurarea sa poata acoperi daunele, din portbagaj?

Asigurarea acopera orice daune produse cu exceptia celor produse cand conducatorul auto se afla sub influenta bauturilor alcoolice si inca a cateva prevazute la art. 26 si 27 din norme (vezi mai jos linkul).

Daca va da in judecata chemati asiguratorul RCA in garantie.

Obligatia dvs. este sa anuntati asiguratorul RCA despre accident si despre daunele cerute de catre cel prejudiciat.

CAPITOLUL IV - Obligatiile asiguratului

Art. 33. — (1) Asiguratul este obligat sa instiinteze, in cel mai scurt timp, asiguratorul RCA cu privire la producerea evenimentului si sa precizeze imprejurarile cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigatiilor referitoare la acest eveniment sa procedeze in conformitate cu instructiunile primite de la asigurator.
(2) Asiguratul este obligat sa instiinteze, in cel mai scurt timp, asiguratorul RCA, in scris, cu privire la faptul ca:
a) partea prejudiciata a solicitat despagubirea de la acesta;
b) procedurile penale sau administrative au fost indreptate impotriva lui in legatura cu evenimentul produs si sa informeze asiguratorul RCA imediat cu privire la demersul acestor proceduri, precum si la rezultatul acestora;

www.avocatnet.ro/content/art...

Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România
[ link extern ]
Art. 49. - Asigurătorul acordă despăgubiri, în baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund faţă de terţe persoane păgubite prin accidente de vehicule, precum şi tramvaie şi pentru cheltuielile făcute de asiguraţi în procesul civil, în conformitate cu:
a) legislaţia în vigoare din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul de vehicul şi cu cel mai mare nivel de despăgubire dintre cel prevăzut în legislaţia respectivă şi cel prevăzut în contractul de asigurare

Nu aveti ce sa platiti din buzunarul propriu atat timp cat aveati o polita de asigurare RCA valabila la data producerii accidentului. Politia de asigurare este valabila in tarile membre UE si in tarile in care este valabila cartea verde, scrie pe polita acest lucru.
Tot pe polita scrie si conditiile contractuale privind asigurarea, care sunt prevazute in Normele privind asigurarea aprobate prin Ordinul CSA nr. 22/2012, in partea inferioara a primei pagini cu caractere foarte foarte mici, cat niste scule de licurici.:)
Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 14/2011

CAPITOLUL II
Riscurile acoperite si excluderile
Art. 26. — (1) Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri in forma baneasca pentru:
a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.
(2) Indiferent de locul in care s-a produs accidentul de vehicul — pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri, atat in timpul deplasarii, cat si in timpul stationarii vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acorda despagubiri pana la limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA pentru:
1. prejudiciul produs de dispozitivele sau instalatiile cu care a fost echipat vehiculul, inclusiv pentru prejudiciul produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a atasului tractat de vehicul;
2. prejudiciul produs din culpa conducatorului vehiculului asigurat, inclusiv in cazurile in care la data accidentului conducatorul vehiculului:
— a condus vehiculul fara consimtamantul explicit sau implicit al asiguratului;
— nu este titularul unui permis care sa ii dea dreptul sa conduca vehiculul respectiv;
— nu a respectat obligatiile legale de ordin tehnic cu privire la starea si siguranta vehiculului respectiv;
3. prejudiciul produs prin fapta lucrului, cand prejudiciul isi are cauza in insusirile, actiunea sau inactiunea vehiculului, prin intermediul altui lucru antrenat de deplasarea vehiculului, prin scurgerea, risipirea ori caderea accidentala a substantelor, materialelor sau a obiectelor transportate;
4. cazul in care persoanele care solicita despagubiri pentru vatamari corporale sunt membri ai familiei asiguratului,conducatorului auto sau ai oricarei altei persoane a carei raspundere civila este angajata intr-un accident de vehicul;
5. prejudiciile provocate tertilor, drept consecinta a deschiderii usilor vehiculului, in timpul mersului sau atunci cand vehiculul este oprit ori stationeaza, de catre pasagerii acestuia, fara asigurarea ca nu se pune in pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic.
Art. 27. — Asiguratorul nu acorda despagubiri pentru:

Restul cititi aici

www.avocatnet.ro/content/art...

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cât este amenda pt alcoolemie 0.83 in aer pur expirat, cu accident? Mari96 Mari96 O persoana cu alcoolemia 0.83 a făcut accident ( a lovit o alta masina datorită nepastrarii distanței, în mașină lovită se afla un copil. La fața ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! accident cu vatamare corporala giani_cainele giani_cainele IN URMA CU O LUNA AM ACCIDENTAT CU MASINA O PERSOANA CARE SE AFLA LA VOLAN SI CIRCULA CORESPUNZATOR.EU AM POLITRAUMATISM LA MB INFERIOR IAR DUMNEALUI SI-A ... (vezi toată discuția)
Plata daunelor de catre asigurator catalinprovita catalinprovita Buna seara stimati domni si doamne! Stiu ca pe polita mea de asigurare se acopera cheltuieli si in cazul ranutilor din accidentele de circulatie. Am avut de ... (vezi toată discuția)