avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz locul de munca

Buna seara,
Azi la punctul de lucru dintr-un judet venit seful la angajat si i-a transmis personal ca a incalcat regulamentul din firma in care i se aduce la cunostinta de catre angajator ca angajatul a eliberat 2 adeverinte cu stampila care serveau pentru cei veniti la practica de la facultate (acum cateva luni in urma) si i-a prezentat printr-o notificare scrisa nefinalizata ca poate sa o dea in tribunal ca e caz penal daca nu pleaca din firma incepand cu luna iulie.

La punctul de lucru de la firma au fost in practica acum cateva luni cateva persoane si la terminarea perioadei de practica angajata le-a eliberat adeverinte cu stampila firmei pentru a le servi la facultate la nota , iar persoanele care au fost in practica au depus cv-ul la sediul firmei(in alt judet) si au crezut ca daca folosesc adeverintele primite de la practica le ajuta si le-au atasat la dosarul pentru angajare la firma cu pricina iar asa intamplator seful firmei a aflat ca prezentul angajat le-a eliberat cererile de practica cu stampila firmei si i-a adus la cunostinta printr-o notificare scrisa, nefinalizata (urmeaza a fi finalizata, asa sustine
angajatorul) ca a incalcat regulamentul de ordine interna, i-a transmis ca daca nu pleaca de buna voie din firma va apela la partea penala a dat de inteles ca va inainta notificarea scrisa in tribunal, e un motiv real pentru 2 adeverinte cu stampila sa faca haz de necaz, nejustificativ !

Persoana care este in prezent angajata la firma cu pricina doreste sa intre in posesia drepturilor sale:

-primirea diplomei de specializare pe domeniul angajat in original (eliberata de ministerul muncii sau educatiei nationale, una din cele 2 ) in urma efectuarii cursului de formare la sefiul firmei in care persoana nu a semnat nici un act aditional contractului in care sa i se impute o suma de bani, iar in contract nu scrie de asa ceva
-primirea salariului pana in ultima zi de demisie
-primirea zilelor de concediu sau renumeratia in bani a acestor zile de concediu

In cazul in care angajatorul refuza drepturile angajatului cui se adresezea?
e nevoie sa faca o cerere in scris in care angajatul isi cere drepturile.

Din toata povestea inteleg ca angajatorul incearca sa intimideze prezentul angajat prin abuz de putere de a nu beneficia de somaj si drepturi insa angajatul nu doreste sa intre in somaj si isi cauta de munca in alta parte
cererea de demisie: in cat timp este obligat angajatorul sa de-a curs drepturilor cerute de catre prezentul angajat ?
Iar legat de diploma de specializare pe domeniul de munca daca angajatorul refuza dreptul de a-i inmana diploma , care este solutia?(in urma unui control recent a fost trimisa de la sediul firmei de cei de la resurse umane o copie a diplomei prin email catre punctul de lucru din alt judet unde s-a efectuat controlul)
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
dan_xcm, utilizator
Cel mai recent răspuns: dan_xcm , utilizator 07:27, 27 Mai 2014
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

3. Potrivit legislatiei in vigoare nu avem reglementata situatia cand se va plati salariul in cazul incetarii raportului de munca ... astfel, devin aplicabile prevederile art.166 alin.1 C.mun., si anume : salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

In speta, data platii salariului va fi data de x ale lunii urmatoare lunii in care ati incetat raportul de munca.

4. Zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani la incetarea c.i.m., conform art.146 alin.4 C.mun.

5.
Iar legat de diploma de specializare pe domeniul de munca daca angajatorul refuza dreptul de a-i inmana diploma , care este solutia?


Solutia ar fi promovarea unei actiuni in instanta sau sesizarea politiei/parchetului.
multumesc pentru consiliere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedesfacerea contractului de munca si neplata salariilor joepopa joepopa Buna ziua,| Am o intrebare la dvs: pana in luna decembrie am lucrat ca lucrator comercial intr-un magazin de haine. Pe 12 decembrie 2015 magazinul a fost ... (vezi toată discuția)
Refuza sa imi dea salariul si diurna Emmanuel_ro Emmanuel_ro Buna , lucrez la o companie de transport , am fost in concediu medical aprox 3 saptamani si firma X acum refuza sa imi dea diurna pana cand nu imi dau demisia ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca ghe_o ghe_o Am fost angajatul unei firme de paza in perioada 1.04.2013-1.09.2013 care are sediul in Bucuresti iar punctul de lucru a fost judetul Hunedoara.Pe perioada in ... (vezi toată discuția)